Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Putin přiznal lež – Krym okupovali ruští vojáci. Lže i kolem východu Ukrajiny. Zeman mu věří

Koho by to vlastně překvapilo – minulý rok zahájili okupaci ukrajinského Krymu ruští vojáci, kterým se říkalo „zelení mužíčci“. Po roce to přiznal ve filmu „Krym. Cesta do vlasti“, který v neděli vysílala ruská televize Rossija 1, prezident Vladimir Putin. Uvědomuje si to ale i Miloš Zeman a ruská pátá kolona v řadách českých politiků a novinářů, kteří neustále zpochybňují i přítomnost ruských vojáků na východě Ukrajiny?

Jaký důkaz by vlastně proruští čeští protagonisté ještě potřebovali? Chtějí snad zpochybnit i svého slovanského guru, kterým pro ně Putin je? Lži moskevské propagandy jsou přitom tak zjevné, že věřit jim mohou pouze lidé zcela neznalí situace. Nebo lidé, kteří mají přímé napojení na ruský režim a mají z toho nějaké výhody. Pak by byla situace ještě horší. Dokonce pro Česko nebezpečná.

Putin doslova řekl: „Abychom blokovali a odzbrojili 20 000 dobře vyzbrojených lidí, potřebovali jsme určitý počet personálu. Nešlo přitom jen o množství, ale i o kvalitu. Proto jsem přikázal ministerstvu obrany, proč to skrývat, aby tam pod záminkou posílení ochrany našich vojenských objektů na Krymu byly přepraveny speciální jednotky Hlavní správy rozvědky (GRU) a námořní pěchoty.“ Tečka. Putin lhal a lže dál.

Naprosto identická situace totiž nastala i na východě Ukrajiny, kde teď panuje napjaté příměří.

Prezident Zeman ale neustále opakuje, že v Doněcké a Luhanské oblasti zuřila „občanská válka“. Jistě, části Ukrajiny se vzbouřily proti režimu v Kyjevě, ale to vše se děje za pomoci ruských zbraní, vojenských instruktorů a nasazeni byli i příslušníci ruské armády. Minimálně několik desítek jich tam i zahynulo. Důkazů na to existuje mnoho. Pražskému hradu tyto informace dodaly i naše zpravodajské služby a instituce NATO. Upozornil ho na to také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Reflexu.cz to potvrdili diplomaté z Černínského paláce, sídla naší diplomacie.  

Že Vladimir Putin lže, až tak překvapivé není. Naučil se to kdysi jako agent tajné služby KGB a pouze pokračuje ve „své práci“. Že mu ale něco podobného „žerou“ i někteří čeští politici je ostudným selháním. A nejenom to. Je to velmi nebezpečné i pro stabilitu a bezpečnost České republiky.