Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Stal se malér. Odebrané děti by už měly zůstat v Norsku

Dlouho jsem se držel stranou debaty o cause v Norsku odebraných dětí, nyní se ale stalo něco, co mne přinutilo se ozvat. Vývojem okolností se totiž stalo, že by české úřady měly plně akceptovat, že z dětí budou Norové, a přestat usilovat o jejich navrácení.

Asi dva tři roky jsem psal o rozvodových sporech o děti, což mne naučilo o podobných tématech nepsat a nezaujímat stanoviska bez hlubokého místního šetření. Nyní se ale v cause zabavených dětí stal takový lapsus, že si dovoluji ozvat se jako sociální psycholog. Ty děti jsou totiž - nově - ohroženy skoro stejně, jako byly ohroženy tehdy, když je úřady zabavily. A pokud se vrátí do Čech, s velkou pravděpodobností je to celoživotně poškodí a poznamená.

Na český Internet se dostaly fotografie oněch dětí, které jsou součástí spisu o jejich odebrání, a očividně i jeho příčinou. Děti jsou tam obětí mimořádně nechutného zacházení ze strany dospělých, a bez ohledu na to, že fotografie byly zvěřejněné rozostřené, je z nich - i díky verbálnímu popisu, který je provází - poznat, co se na nich děje. A ono zacházení, kterému jsou děti podrobeny, je natolik nestadardní, deviantní a nechutné, že když budou děti v budoucnosti vyrůstat v Čechách, natrvale jim přischne ponižující punc někoho nechutně zneuctěného, pohaněného a zneužitého.

Pokud budou vyrůstat v naší zemi, už natrvalo je bude nejen celé dětsví, ale od nejrůznějších mravních kretenů také celou dospělost a stáří postihovat krutý posměch, pošklebování, postranní pohledy a škodolibý soucit. Protože po zveřejnění těch fotek se „to“ o nich veřejně ví. Takže z hlediska jejich psychického vývoje je díky zveřejnění těch fotek nyní opravdu v jejich zájmu, aby se do Čech už nikdy nevrátily. V Norsku je natolil pokročilá společnost, že i kdyby (což je ostatně velmi nepravděpodobné) si někdo ty konkrétní děti někdy později s těmi i z Norska samozřejmě dostupnými fotografiemi spojil, nebudou děti muset čelit tak strašnému posměchu jako v českém, v tomto ohledu zcela necivilizovaném prostředí. O jehož primitivismu ostatně svědčí zveřejnění těch fotografií, které má potenciál ty děti v případě návratu do Čech celoživotně poškodit.