Pochvala ČT za dokumenty Hádanky domů života, ty mapují židovské hřbitovy.

Pochvala ČT za dokumenty Hádanky domů života, ty mapují židovské hřbitovy. Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Pochvala ČT za dokumenty Hádanky domů života, ty mapují židovské hřbitovy. Proč to nedělá častěji?

České televizi se zjevně nedaří nejrůznější taškařice, které se tváří jako zábavné pořady (Pečený sněhulák, Boj o koláč). V případě vážnějších věcí může mít ale koncesionář občas pocit, že za jeho peníze dělá veřejnoprávní stanice přesně to, co má. Důkazem jsou dokumenty Hádanky domů života, které mapují osudy židovských hřbitovů i židovské kultury a života na území Česka.


Hádanky domů života jsou přesně tím, co má (alespoň někdy) ČT dělat. Seznamuje lidi s naší historií, jejími někdy velmi bolestnými peripetiemi a současně vysvětluje vliv židovské komunity na život většinové společnosti. Vzít to přes židovské hřbitovy byl šťastný nápad a režisér Jaroslav Kratochvíl se ho chopil zkušeně a obratně.

Zajímavým nápadem také je, že průvodce pořadu herce Petra Vacka na jeho cestách kromě místních lidí doprovázejí vždy jiní experti na židovskou kulturu a historii.

Česká televize na svých stránkách k pořadu kromě jiného píše: „V desetidílném dokumentárním cyklu se vypravíme nejen na hřbitovy, které přečkaly nacistické řádění a komunistickou ´památkovou péči´ a začínají v rámci projektu obnovy židovských památek opět povstávat z popela. Nepomineme ani osudy místních židovských komunit a posledních pamětníků, nebo aktuální problémy, související se správou památek a objektů.“

Netuším, zda to je možné, ale podobné pořady by měly být promítány dětem a studentům na školách. V tom by mohla spolupracovat ČT s ministerstvem školství, pak by byla veřejnoprávnost stanice, za kterou musíme platit, pochopitelnější a přijatelnější.

Navíc Hádanky domů života jsou pro nás daleko podstatnější a důležitější než například nedávná konference o holocaustu na Pražském hradě. Tam se politici a úředníci sešli, prezident Zeman se dopustil několika výpadů a tím to skončilo.