Plzeň se stala evropským městem kultury roku 2015

Plzeň se stala evropským městem kultury roku 2015 Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Plzeň ukázala, že Češi dokážou být i chytrý, vtipný, moderní a kulturní národ

Západočeská Plzeň je od včerejška společně s belgickým Monsem Evropským hlavním městem kultury. Na chvilku se alespoň symbolicky stala v sobotu večer i centrem země. A jak se ukázalo, Češi dokážou být i chytrým, vtipným, moderním a kulturním národem.

Slavnostní zahájení v Plzni bylo vkusné, nápadité a s mnoha zajímavými čísly (snad kromě vystoupení místního rodáka Jiřího Suchého, které působilo jako scénka z předminulého století). Divadelník Petr Forman, pod jehož taktovkou se zahájení uskutečnilo, společně s kolegy předvedl, že podobné akce lze udělat bez patosu a prvoplánové podbízivé zábavnosti (Karel Gott, který se v Plzni také narodil, byl vynechán).

Došlo také na několik velmi silných symbolických okamžiků. Na nové zvony na katedrále svatého Bartoloměje se složili samotní Plzeňané i další dárci. Stometrové kostelní věži chyběly přes 70 let. Za druhé světové války byly původní zvony roztaveny na zbraně. A k plzeňské symfonii se přidaly ve stejnou chvíli i katedrály v dalších městech Česka, ale i v Paříži nebo v Helsinkách.

Ve čtyřech průvodech, které symbolizovaly čtyři plzeňské řeky, šli společně členové kulturních spolků, sportovci, zástupci více než 50 škol i lidé z celého Plzeňského kraje. Děti ze základních a uměleckých škol i dětských domovů připravily část výzdoby.

Během celého roku se ve městě uskuteční 600 akcí, včetně výstav, představení a dalších projektů. Cílem města je změnit pomocí projektu vnímání Plzně jako konzervativní průmyslové metropole na město, kde je dobré žít a navštívit jej.

Je fajn, že zatím to vypadá, že Češi někdy dokážou zorganizovat velké akce inteligentně a na vysoké úrovni. Naštěstí se nedostavil ani Miloš Zeman a zahájení tak neměl kdo zkazit nemístními bonmoty.