Mohamed Abbas

Mohamed Abbas Zdroj: reprofoto ČT24

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Šéf české Muslimské unie Abbas trpěl v ČT paranoidní percepcí

Včerejší pořad Hyde Park na ČT24 dal prostor panu Muhamedovi Abbasovi, šéfovi Muslimské unie ČR. S potěšením jsem musel konstatovat, že pan Abbas trpí těžkým Hájkovým syndromem (kolega Hájek je bývalý spolupracovník Václava Klause na Pražském Hradě), a měl by být nikoliv v mešitě, ale v léčení.

Vystoupení Muhameda Abbase bylo plně v duchu tradiční muslimské čestnosti, pravdomluvnosti a upřímnosti. Dokonce i jinak velmi kulantní moderátor chvílemi přecházel po studiu tak nervózně, že bych rád věděl, co všechno chtěl v tu chvíli panu Abbásovi řícit.

Čest v islámském podání, jak názorně Abbás předvedl, znamená totéž, co vykroutit se z libovolné otázky. Pravdomluvnost spočívá v tom, že soustavně lžete, a dokonce i o tom, že muslim smí jinověrcům ve prospěch islámu lhát. Prý to dělají jen šííté, nikoliv sunnité (ke kterým patří on). Upřímnost podle něj spočívá v tom, že říkáte věci, které jsou zcela nepřijatelné, zásadně ohrožují demokracii (například dvojí zákony – jedny pro muslimy a další pro ty ostatní) a tváříte se u toho, že to jediné vám zajistí náboženskou svobodu.

Až dosud nebyly výroky Muhameda Abbase ničím překvapujícím, islámská propaganda je stereotypní. Ale když se pak „rozjel“ o 11. Září (známé útoky islamistů na Ameriku v roce 2001), zpozorněl jsem. Pan Abbás, kterého jsem považoval za běžného islámského propagandistu, je na tom mnohem hůř. Jedenácté září způsobili Američané, vyhodili dvojčata do vzduchu trhavinou. A zrovna tak za posledním pařížským vyvražděním redakce satirického časopisu stojí americká tajná služba CIA.

Prostě - pan Abbás jeví všechny příznaky konspiračního bludu, kterému se říká Hájkův syndrom podle jeho nejaktivnějšího českého šiřitele. Za vším stojí CIA a my jsme loutky v jejích rukách. Škoda že se nevyjádřil i k očkování, iluminátům a přítomnosti Američanů na Měsíci.

Teď jen čekám, jestli pan Abbás začne psát do Hájkova Protiproudu, nebo naopak zda Petr Hájek přestoupí na islám (stihl konvertovat ke katolicismu, tak proč to opět nezměnit). Hlasuji pro druhou možnost, a prosím, aby byl nábožensky horlivý a okamžitě se vydal do Mekky. Jeho jméno by totiž bylo mnohem zábavnější s titulem hadži.