Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Ladislav Němec / Mafra / Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Zeman se předvádí i ve školách, to by mu nikde neprošlo: Kouří v nich, pije alkohol a říká nesmysly

Miloš Zeman už zřejmě ztratil všechny zábrany. To, co předvedl v minulých dnech při návštěvě kraje Vysočina, překonává i ty nejhorší představy. Prezident se bohužel předvádí i před dětmi. Nic podobného by nikde jinde ve světě nebylo možné. Nikdo by takovou hlavu státu nechtěl.

Problémem je, že například v budově zemědělské školy, kterou Zeman navštívil, byl pro něj přichystán „popelníček“, přestože na školách je zakázáno všude v republice kouřit. Prezident si okamžitě po svém příjezdu zapálil cigaretu. Na půdě školy pak nepohrdl ani sklenicí bílého vína. Jak to, že nejvyšší představitel státu schválně porušuje nařízení i vyhlášky a nikomu to nevadí?

Jeden z členů Zemanova doprovodu na Vysočině řekl, že skutečně mají „určitý problém“ se Zemanovým kouřením. A dodal, že například vykouřil tři krabičky cigaret za den. Není se pak čemu divit, že hlava státu pronáší naprosté nesmysly tohoto typu: „Bylo prokázáno, že nikotin je lékem na Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu, protože člověk dříve umře na rakovinu, než tyto choroby dostane.“ Zřejmě to je další Zemanův nepovedený bonmot. Už v říjnu při návštěvě tabákové společnosti pak radil rodičům takto: „Dovolte mi, abych vašim dětem doporučil, aby počkaly do 27 let a potom kouřily zcela bez rizika.“

Jeden chlapeček se pak zeptal na Vysočině Zemana, co rád jí. Známý český gurmán, toho času pobývající na Pražském hradě odpověděl: „Ovar, jitrnice, tlačenku." A pak dodal: „Moji političtí nepřátelé mi právem říkají Ovar. Každý politik musí mít nějakou přezdívku. Dokonce i moje žena mi občas zálibně hladí mé tři brady a říká: Ovar je nejlepší studený.“

Zemanovi se zřejmě zdá vtipné, že podobné hlouposti říká i dětem. Pokud se podobně chová ke svým kamarádům v Lánech, je to v pořádku, ale předvádět se a říkat je dětem na pracovních cestách po České republice, je trestuhodné.