Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Ministerstvo financí vydává matoucí zprávy, aby si udělalo reklamu

Ministerstvo financí zveřejnilo údaje o výsledcích hospodaření státního rozpočtu za leden až duben letošního roku. Prý jsme skončili v přebytku. Zpráva je, mírně řečeno, matoucí. Navíc předtím byly vždy zveřejňovány údaje za čtvrtletí, ne za čtyři měsíce. Co se za tím skrývá?

Mohou to být volby do Evropského parlamentu, aby se strana ministra financí Andreje Babiše ukázala voličům jako dobrý hospodář.

Ve skutečnosti je ale veřejný dluh České republiky 1800 miliard korun a na letošní rok je naplánován rozpočet s deficitem 112 miliard. To se ve zprávě ale neobjevuje. Pro člověka, který se v otázce státního dluhu neorientuje, pak mediální zprávy o přebytku vypadají báječně.

Účetní manipulace?

Zatímco každý rok ministerstvo vracelo lidem v dubnu přeplatky na dani z příjmu, letos jejich proplacení odložilo až na květen. Proč? Zřejmě z jediného důvodu. Aby hospodaření státu za duben vypadalo dobře.

Ministerstvo má podle zákona na výplatu přeplatků na dani z příjmu 30 dnů od závěrečného termínu pro podání daňového přiznání. Tento termín byl posunut z 31. března na 1. duben a letos tohoto posunu ministerstvo využilo k tomu, aby výplatu odsunulo až na začátek května.

Z hlediska celkového ročního hospodaření státu je jedno, kdy nám stát vrátí přeplatky na dani. Občanům ale není jedno, kdy jim stát peníze, které jim dluží, vrátí.Mělo by se tak vždy dít co nejdříve.

Další podivnou věcí je, že ministerstvo zveřejnilo výsledky hospodaření za leden až duben. Čísla se normálně zveřejňují za rok nebo za čtvrtletí. Ministr financí by si proto neměl dělat reklamu za peníze daňových poplatníků.