Markéta a Jiří

Markéta a Jiří Zdroj: David Turecký

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Děkuji městskému státnímu zastupitelství v Praze!

Vrátili mi víru, že systém v České republice ještě není prohnilý skrz na skrz a že v činnosti naší justice dosud má svoje místo zdravý rozum.

Jak laskavý čtenář ví, protidrogová policie obvinila mne a exzástupce šéfredaktora Reflexu Jaroslava Plesla z šíření toxikomanie tiskem. Já jsem měl šířit tím, že jsem publikoval vtip doporučují zahulit si, aby se vám zaostřila neostrá fotka, Jarda pak byl obviněn za k časopisu přiložené cigaretové papírky. Přiznávám, že pro nás oba bylo stínání obrovským šokem. Novináři dnes už naštěstí nepočítají s tím, že by byli stíhaní za vtip nebo za papírky, které legálně prodává každá trafika. Přesto policie navrhla státnímu zastupitelství, aby nás obžalovalo z šíření toxikomanie tiskem. Za to hrozí až pět let.

Měl jsem strach hned dvou kategorií. Jeden takový privátní, stejný, jako kdybych zavinil dopravní nehodu a čekal na soud. Prostě strach, že mne zavřou. Ještě horší ale byl strach dejme tomu celospolečenský. Strach z toho, že opět nastává doba, kdy režim bude zavírat nepohodlné novináře za anekdoty. Že se vrací předlistopadové cenzorní poměry.

Ve středu odpoledne ČTK vydala zprávu, po které mi spadly oba výše popsané kameny ze srdce. Cituji z ČTK mluvčí státního zastupitelství: „MSZ na základě provedeného výkonu dohledu dospělo k závěru, že v dané věci nebyl spáchán trestný čin. Proto MSZ vydalo Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 7 závazný pokyn, aby bylo usnesení o zahájení trestního stíhání zrušeno ve vztahu k oběma obviněným a aby bylo poté rozhodnuto o odložení věci." Co z toho plyne pro společnost? Zcela zásadní pozitivní zpráva: Systém zatím není prohnilý jako celek. Existují ostrůvky negativních deviací volající po cenzuře a tvrdém policejním dozoru - jak předvedla protidrogovka v naší cause - ale existují také ostrůvky deviací pozitivních. A Městské státní zastupitelství zafungovalo jako ostrůvek pozitivní deviace, jako součást systému, ve které panuje zdravý rozum a úcta k duchu, ne pouze k liteře zákona.

Takže pražským státním zástupcům děkuji hned nadvakrát: Jednou že ze mne sejmulo tíži trestního stíhání, a za druhé - že mi vrátilo důvěru ve zdejší justiční systém. A prosím všechny čtenáře, aby šli volit a volili tak, aby po volbách ve společnosti zvítězily ostrůvky té pozitivní, a ne té negativní deviace.