Jiří X. Doležal

Jiří X. Doležal Zdroj: Tomáš Tesař

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Buzně by Zeman přece ruku nepodal!

Takzvaný všeobecně přijatelný kompromis kolem jmenování Martina C. Putny profesorem, který představil Miloš Zeman, je bez přehánění nechutnost. Pan prezident podlehl tlaku široké veřejnosti a Putnu profesorem jmenuje. Ale ne osobně. Asi se ho, buzeranta hnusnýho, pro tu jeho okázalou homosexualitu štítí!

 

Cíl celého Zemanova dusna kolem jmenování Martina C. Putny byl zřejmý: Zeman chtěl Putnu ponížit. Těžko soudit, zda jenom pro Putnovo protizemanovské vystupování, nebo i pro jeho sexuální orientaci spojenou s hrdým coming outem. Je to jedno. Prezident jednoduše propadl primitivní mstivosti a chtěl poplivat význačného intelektuála a vědce.

 

Začalo to tím, že nechtěl vysvětlit důvody svého rozhodnutí nejmenovat Putnu profesorem. Zeman pouze sdělil, že nechce Putnu ponižovat - čímž samozřejmě sděloval, že na něj ví něco ponižujícího. Veřejnost - kdyby to Zemanovi spolkla - mohla začít meditovat o tom, že Putna žere děti. Nepovedlo se, nikdo Zemanovi na jeho špek neskočil.

 

Pak Zeman přiznal, že mu nevadí Putnova homosexualita (zatím si totiž Zeman alespoň některé hranice uvědomuje), ale Putnův plakát. Na něm stálo „Katolické buzny zdraví Bátoru“ - sdělení, kterým Putna různým homofobním rádobykonzervativcům sděloval, že homosexuálové jsou i mezi katolíky. A že on sám se mezi ně počítá. Kvůli tomu heslu Putna Zemanovi vadí. Je to zase taková malá česká křivárna: Zeman de facto sděluje, že mu nevadí Putnova homosexualita, ale to, že se k ní MCP hrdě hlásí. Zemanova výtka v podstatě zní takto: „Jsi lump, protože se nepřetvařuješ! Je třeba tě zavrhnout, protože nejsi pokrytec a nelžeš!“ Opět potřeba ponížit Putnu, opět skryté sdělení, že MCP je něco fuj.

 

Konečně ono smírné řešení, se kterým Zeman přišel po jednání s ministrem školství ve středu, je asi největším projevem arogance, nadřazenosti a papalášství, které vůbec mohl prezident vymyslet. Zeman chce prostě Putnu ponížit za každou cenu. Profesorem ho jmenuje, nechal se ukecat, ale Putna je pro něj stále tak ee, že mu jmenovací listiny nepředá on sám jako prezident, ale ministr. Opět skryté sdělení: „Buzně bych přece ruku nepodal!“


Miloš Zeman ale Putnu přes veškerou snahu ponížit nedokázal. Zato zcela definitivně v očích slušných lidí odmazal sebe. Ano, Zeman je i můj prezident, i když jsem ho nevolil. Takový je ústavní pořádek. A právě proto je povinností každého občana Zemana neustále upozorňovat, že je prezident špatný, nedůstojný, bez autority, respektu, a vrcholně trapný. Heslo mám jasné, a dnes se s ním jdu vyfotit před Pražský hrad. Dovnitř nepolezu - i u nepřítele respektuji teritorialitu. Ale roztáhnu s ním transparent a kluci z redakce mne s ním vyfotí a natočí. Pak zase - pokud mne neseberou - transparent svinu a přichystám jej na příští Zemanovo veřejné vystoupení. A zase tam s ním půjdu. A pak zase, a zase, a zase...

 

Vyzývám všechny, kteří se za Miloše Zemana stydí stejně hluboce jako já, aby si to heslo opsali na svůj transparent a Zemana s ním provázeli po celé republice. Kdekoliv se objeví, ať těch transparentů pár zahlédne. Nemyslím, že by se ten člověk někdy zastyděl. Ale když budeme u každého jeho vystoupení pokojně demonstrovat svůj názor na něj, alespoň ukážeme, že za ním a za jeho amorálními prasárnami nestojíme. Že se distancujeme od toho, že nechce podat ruku homosexuálovi.

 

Pokud chcete vědět, zda mne dnes před Hradem seberou, a přečíst si mé heslo jako první, přijďte se podívat ve 13 hodin k vchodu u Matyášovy brány - to je ten z Hradčanského náměstí.