Dačice - kostka

Dačice - kostka Zdroj: Profimedia.cz

"Sladký" výlet na místo, kde vznikla první kostka cukru. Projeďte se z Telče do Dačic

Nádraží v historické Telči je místem, odkud vyrážíme na další výlet s Cykloklubem Reflexu - tentokrát na místo, kde v roce 1843 spatřila světlo světa první kostka cukru.

 

Od nádraží se vydáme Masarykovou ulicí směrem do centra města, které je městskou památkovou rezervací zapsanou do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Prohlídku si však necháme až na závěr výletu.

 

Po červené turistické značce (TZ) se vydáme lipovou alejí ven z města. Povede nás přes Vanov a Řásnou až k Velkému Pařezitému rybníku. Na rozcestí u hájovny odbočíme z červené značky na modrou a lesem kolem rybníka dojedeme až ke zřícenině hradu Štamberk a přilehlému Kamennému moři.

 



Náročnost: 
lehká trasa s jednoduchým terénem

Délka: 
49 kilometrů

Převýšení:
 cca 500 metrů

Doporučené kolo: 
MTB, možno i na trekingovém

 

Štamberk je zříceninou hradu původem ze 13. století. Hrad byl pobořen za husitských válek a od té doby chátrá. Ze zbytků stěn a opevnění je však poznat, že býval rozlehlý a poměrně mohutný. Odsud sjedeme obtížnějším terénem stále po modré TZ k silnici, kde značku opustíme a vydáme se vlevo do nedaleké vsi s názvem Lhota.

 

Ve Lhotě se napojíme na cyklotrasu č. 5021, po které dojedeme do Mrákotína. Tam se na cyklotrasu napojuje modrá TZ, pokryčujeme tedy nadále po stejné cyklotrase a souběžné modré značce.

 

Modrá u Olešského rybníka ze silnice odbočuje. Budeme po ní pokračovat dál až na rozcestí Strouha, kde ji vyměníme za žlutou. Ta nás povede lesem až ke křižovatce čtyř silnic. Vybereme si tu, která vede směrem na Zadní Vydří a přes Kostelní Vydří dojedeme po cyklotrase č. 16 ke křižovatce u Dačic.

 

Přes křižovatku projedeme rovně a po několika stech metrech odbočíme vlevo na neznačenou cestu. Podél soustavy rybníků dorazíme až do Dačic.

 

Tam byla roku 1843 vyrobena první kostka cukru na světě, což připomíná žulový pomník v parčíku u kostela sv. Vavřince. V Dačicích můžeme navštívit i empírový zámek, v němž sídlí Městské muzeum a galerie.

 

K navigaci při cestě z Dačic do Telče využijeme zelenou TZ, na níž se napojíme u místního nádraží. Zelená značka, která je stále na dohled od železniční tratě Dačice – Telč, nás dovede zpět na výchozí místo tohoto výletu.

 

Telči pak, kromě nezbytného občerstvení, doporučujeme v klidu si prohlédnout již zmiňované náměstí, historické jádro města nebo místní renesanční zámek.

 

Na zámku v Telči se natáčela celá řada filmových pohádek, z nichž nejznámější je jednoznačně Pyšná princezna. Projdeme se tedy zahradou, zavážeme partnerce střevíček (nebo cykloobuv) a můžeme se vypravit na cestu domů. 

 


Zobrazit místo Telč na větší mapě 


Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.


Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu