Andrej Babiš ve Sněmovně, kde jen pořád žvaní

Andrej Babiš ve Sněmovně, kde jen pořád žvaní Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Už teď hledá Babiš hezky zpěněnou vlnu, na níž by se svezl do Strakovky. Bojme se

Dnes se otevřela nebesa, zamrzla láva v sopce, Andrej Babiš se naučil česky, zemi se vyhnul asteroid a vládní koalice konečně schválila elektronickou evidenci tržeb. Je prostě den zázraků.

Podle samotného ministra financí, který o EET snad musí už mluvit ze spaní (teď nevíme, jestli se Moniky ptát, nebo ne, aby nedošlo k faux pas), přinese toto opatření až 18 miliard korun navíc do státního rozpočtu.

Přičemž sám Babiš uvádí, že na daních se v rozporu se zákonem ročně nezaplatí miliard 170. Jde tedy o směšný poměr, zvážíme-li počet slov chrlený do prostoru veřejné debaty na tohle téma, většinu z nich metaných hnojomety ANOfertu.

Zároveň je Babišovi potřeba přiznat konečně politický úspěch. Nejen proto, že něco slíbil a splnil. Povedlo se mu značnou část voličů přesvědčit, že jeho veskrze malicherný a potenciálně nebezpečný návrh bude účinným bičem na neplatiče daní.

Je to tedy stejný trik, jakým se dostal k moci: svezl se na protikorupční vlně. Babiš také totálně převálcoval pravicovou opozici, která si nevede dobře v průzkumech. Je docela možné, že na tom má podíl její plechové ucho a přepjatá rétorika – chce nyní podávat ústavní stížnosti jak na obsah zákona, tak na proces, jímž byl přijat.

Dovolím si však předpovědět, že Babišovi a straně, kterou v Parlamentu vlastní, nebude úspěch s EET dlouhodobě moc platný. Jeho cílem je sestavit po příštích volbách jednobarevnou vládu po vzoru Orbán a Kaczyński.

Takové vlády však nejsou – nikdy nebyly – v české tradici. Premiér Sobotka se mnohým zdá nevýrazný, ale faktem je, že se mu nenápadně, avšak účinně daří kontrovat nejfalešnější Babišovy šajtle, což je nutné ocenit zejména v otázce populistického nadbíhání xenofobním náladám ohledně uprchlické vlny.

Babiš hledá pořádně napěněnou vlnu, jež by našemu surférovi vynesla silné premiérské křeslo, a to teoreticky může být xenofobní strategie. Elektronická kasička by proti frontálnímu útoku toho typu byla jako knoflíková válka vedle maršála Koněva.

V následujících měsících před regionálními a senátními volbami uvidíme, zda má nějaké zábrany, nebo ho budeme muset připsat na stejný seznam všehoschopných populistů, kde už je prezident Zeman.