Adolf Hitler při rozhovoru s finským generálem Carlem Mannerheimem

Adolf Hitler při rozhovoru s finským generálem Carlem Mannerheimem Zdroj: War History Online

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Adolf Hitler (vpravo) na svatbě nacistického velitele Hermanna Fegeleina a Gretly Braunové. Její mladší sestra Eva byla milenkou vůdce.
Na svatbě v Salzburku bylo přítomno několik desítek vysoce postavených nacistů.
Pilo se víno, šampaňské a nálada byla zjevně výborná
16
Fotogalerie

Unikátní nahrávka: Poslechněte si, jak zněl Hitler při běžném hovoru

Vůdce nacistického Německa Adolf Hitler nikomu nedovoloval nahrávání své řeči bez předchozí přípravy. Jediným dochovaným záznamem jeho běžného rozhovoru je tak nahrávka finského radiotechnika Thora Damena.

Tomu se podařilo nacistického vůdce nahrát během jeho návštěvy Finska v roce 1942 při rozhovoru s finským generálem Carlem Mannerheimem, který právě slavil narozeniny. Hitlera podle serveru War History Online přijal v železničním voze, aby delegace nevypadala jako oficiální státní návštěva.

Technik měl původně nahrávat pouze oficiální proslovy, podařilo se mu ale následně nahrát i soukromý rozhovor mezi Mannerheimem a Hitlerem. Ti v něm probírají například neúspěchu útoku na Sovětský svaz a výkony jeho zbrojního průmyslu.

Po jedenácti minutách příslušníci SS na nahrávání přišli, Doner ho musel ukončit a nahrávka následně putovala do rukou státního cenzorského úřadu. Na veřejnost se opět dostala až na začátku devadesátých let.