Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Krásná, velmi drsná k Palestincům a kontroverzní, to je nová izraelská ministryně Ayelet Shaked

Je jí 39 let, pro mnohé je velmi atraktivní, ale současně již léta vyvolává spory na izraelské politické scéně i v zahraničí. Taková je nová ministryně spravedlnosti Státu Izrael – Ayelet Shaked. Její některé výroky na adresu Palestinců i ostatních politiků jsou skutečně rázné.

Ayelet Shaked je představitelkou pravicové národně-náboženské sionistické strany Židovský domov a podle toho i jedná.

Velmi známý je její status na Facebooku, kde v reakci na palestinské teroristické útoky mířící z Gazy na židovský stát, napsala: „Za každým teroristou stojí tucty mužů a žen, bez nichž by se do terorismu nemohl pustit. Ti všichni jsou nepřátelskými bojovníky, a jejich krev bychom na svých rukou mít měli. Teď k tomu patří i matky těchto mučedníků, kteří je posílají do pekla s květinami a polibky. Nic nemůže být spravedlivější, než když i ty budou následovat své syny. I ty by měly zmizet stejně jako jejich fyzické domovy, v nichž ti hadi vyrostli. Jinak tam vyroste spousta dalších malých hadů.“

Výroky o hadech a možné likvidaci palestinských matek vyvolaly vášnivé reakce. Na internetu je proto Shaked často vyobrazena jako nacistka. Přitom mnoho jejich projevů bylo vždy namířeno právě proti nacistům především za válečný holocaust páchaný na Židech.

O někdejším tureckém premiérovi Erdoganovi (dnes je prezidentem), řekla, že je jako Hitler. Námitky izraelských feministek odbývá s tím, že ji pomlouvají, protože na rozdíl od nich „je krásná“. Islamisty doslova nenávidí a za svoji vlast (narodila se v Tel Avivu) je ochotna položit i život. To ji přináší u části veřejnosti a voličů popularitu a podporu.

Ayelet Shaked samozřejmě také sloužila v izraelské armádě a je na to velmi hrdá. Dosáhla hodnosti seržantky. Její manžel je pilotem stíhačky. Vystudovala technickou univerzitu a je odbornicí na IT technologie.

Tím, že ji Benjamin Netanjahu jmenoval minulý týden do vlády, je ale o zvýšenou pozornost izraelské vlády zaručeně postaráno.