Luděk Staněk, Londýn

Luděk Staněk, Londýn Zdroj: Reflex.cz

AKTUALIZOVÁNO. Luděk Staněk z Londýna pro Reflex.cz: V televizi to vypadá hůř než doopravdy

Reportér Reflexu Luděk Staněk a fotograf Jan Šibík jsou právě teď v Londýně, v jehož ulicích se v posledních několika dnech rozhořely nepokoje, násilnosti a rabování. Luděk Staněk nás zpravuje o tom, co se přímo na místě děje právě v těchto chvílích.

↑ 16:52 Komickou vložku předvedli včera v noci příznivci ultrapravicové English Defense League na jihu Londýna. Vyšli do ulic jakože bránit majetek, ale nějak nebylo před kým, takže se ožrali a preventivně zaházeli policisty láhvemi. Asi kdyby mezi nimi byl náhodou nějaký přistěhovalec...

 

↑ 16:47 Zatím největší záhadou je smrt tří mladých mužů v Birminghamu, do nichž podle všeho záměrně najel automobil ve chvíli, kdy bránili své obchody před rabujícími. Řeší se, zda jejich smrt s rabováním souvisela, nebo ne.

 

↑ 16:40 První rabující před soudem - a policie si tradičně stěžuje na mírné tresty. Dnešní The Sun přináší profily některých obviněných. Je mezi nimi překvapivé procento "normálních" lidí.

 

↑ 13:24 Taxikář dnes ráno: podlední dobou to tady bylo strašně líný. V televizi to rozhodně vypadalo hůř, než to bylo doopravdy.

 

čtvrtek 11. 8.

↑ 10:54 V Anglii byl poprvé v noci kompletní klid. A začíná klasický politický taneček - kdo za to může a kdo na tom vydělá?

 

↑ 17:20 Lidé si fotí na mobily vypálený obchod Miss Selfridge, který včera viděli vyhořet ve zprávách. Kdosi totiž na mobil natočil úplně celý akt zapálení a dal ho televizi...

 

↑ 17:02 Market Street v Manchesteru je v pět plná lidí, ale obchody bez výjimky zavřené dříve nebo úplně. Policejní hlídky po dvou snad každých 20 metrů. Atmosféra nervózní, ale klidná.

 

↑ 15:04 Citát místního rezidenta: "Zažil jsem poprvý, aby tady v Brixtonu někdo tleskal policajtum. To je vážně divný." Zdá se, že veřejná podpora děcek v teplákách je skutečně nulová i v tradičně vzpurných čtvrtích Londýna.

 

↑ 14:35

V Birminghamu včera rabovaly dvě stovky lidí, v Manchesteru odhadem to samé. O nějaké masovosti rabování tedy nemůže být moc řeč.

 

↑ 13:46

Stále se řeší, zda policie použije proti rabujícím plastové projektily. Bylo by to zde jejich historicky první použití mimo Severní Irsko. Což znamená, že se do toho logicky nikomu moc nechce.

 

↑ 12:49

Londýn je nervózní, ale zatím v pohodě. Právě jsem prošel kolem asi 17 policajtů, kteří kontrolovali tři kluky v kapuicích na rohu Edgware Road. Asi tak k poměru policistů a výtržníků dneska v noci

 

středa, 10. 8.

↑ 10:05

Na několika místech v Londýně hlášen vznik menších „domobranných“ spolků proti rabování. Podle obrázků jde největší strach ze sikhských skupin, celkem hustý jsou mladý muslimové a pak samozřejmě fanoušci Millwallu. Nikomu z nich bych si televizi ukrást netroufnul…

 

úterý, 9. 8.

↑ 10:31

Zatím je všude klid. Trable jen mimo Londýn. Nejsou vidět ani policajt. Šibík je nervózní, protože nemá co fotit.