požár

požár Zdroj: Youtube.com

Úředníci: Požár u Proseče? Svědomí máme čisté

Před týdnem jsem tu, na stránkách Reflex.cz vyjádřila jistou
nespokojenost nad tím, že mi prodloužený víkend na venkově zkazilo něco, co vypadalo jako výbuch islandské sopky Grímsvötn.

Čoud ze skládky pneumatik ve velikosti ležícího paneláku se v pondělí táhl z Boru u Skutče až do Pardubic, tedy cca 50 kilometrů. Dovolila jsem si blog, který se jmenoval: „Má odbor životního prostředí čisté svědomí?“ zakončit přáním, aby ten mrak došel až do jeho kanceláře, když už tu skládku povolil. Včera mi přišla odpověď. I odbor životního prostředí je nespokojený. Má totiž všechna lejstra v pořádku.

 

„Krajský úřad Pardubického kraje pozorně sleduje požár pneumatik v Boru u Skutče zejména s ohledem na případné ohrožení životního prostředí. Podle našich informací po ukončení činnosti firmy, která zařízení legálně provozovala, převzal odpovědnost za lokalitu správce konkurzní podstaty, který areál prodal společnosti Spinet, s. r. o., Brno. Nejednalo se o skladování, ale shromažďování pneumatik před jejich dalším zpracováním na soukromém pozemku. Tato firma však v provozování nepokračovala, proto žádné povolení našeho úřadu nepotřebovala,“ napsal Josef Hejduk, vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu Pardubického kraje.

 

 

To je sice pěkné, že odbor požár „pozorně sleduje“, já bych ale raději, kdyby k němu vůbec nedošlo. A to, že tam někdo minimálně sedm let "shromažďoval pneumatiky před dalším zpracováním" a "neskladoval je", mě tedy, po pravdě řečeno, moc neuklidňuje. Rozdíl je v tom, že nepotřeboval razítko? U úředníků tedy dobrý. A u lidí, co u borského Grímsvötn žijou? Po pravdě, nic moc. Na pár dní zavřou okna a zůstanou doma. A lufťákům, co přijedou v létě do skal a na borůvky, těm to radši moc vykládat nebudeme.