vilks

vilks Zdroj: Reflex

Útok ve Stockholmu. Karikaturista Lars Vilks pro Reflex: „Ti špatní jsou teroristi“

Byla sobota podvečer, když se nákupní třídou Surbrunnsgatan v centru švédské metropole ozvaly mohutné detonace. Lidé, kteří tu právě nakupovali vánoční dárky, se s křikem rozeběhli po okolí. Z výloh se vysypala skla.

„Těsně předtím, než propukl požár, jsem slyšela, jak jakýsi muž něco křičí v arabštině,“ řekla švédskému listu Aftonbladet očitá svědkyně útoku.

 

V neděli ráno úřady potvrdily, že za dvěma pumovými útoky ve Švédsku stojí teroristé. A bezpečností experti pro švédský list The Local uvedli, že předvánoční Stokholm jen tak tak unikl mohutnému krveprolití. Při akci sebevražedného atentátníka naštěstí nebyl nikdo zraněn a o život přišel jen útočník. Pokud by se mu ale podařilo odpálit tak, jak zamýšlel, mohly v sobotu ve Stockoholmu přijít o život stovky lidí.

 

 

Proč? Útoky měly být vendetou za švédské angažmá v Afghánistánu a za karikatury Mohammeda od výtvarníka Larse Vilkse, který zobrazil Proroka jako psa na kruhovém objezdu.  Vilks už několik let čelí výhružkám smrti (švédští islamisté se jej letos pokusili zabít, na univerzitě jej posléze napadli muslimští studenti) a po víkendových útocích výtvarník čelí ještě víc než kdy předtím obviněním, že krutou islámskou odvetu vyprovokoval. Že je za útoky zodpovědný, a možná smrt krajanů padá na jeho hlavu. „Jsem v pořádku. Před mým domem právě parkuje policie, ale myslím, že teď už se nic dít nebude. Odpálili se včera a samozřejmě to považují za úspěch. Bude jim to chvilku trvat, než zas něco provedou. Spousta lidí, mě obviňuje, ale má odpověď zní: je třeba pamatovat na to, že ti špatní jsou teroristi. Oni útočí na demokracii,“ komentoval útok ve Stockholmu pro Reflex výtvarník Lars Vilks.