Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Češi se po letech smiřují s nižšími platy. Kromě top manažerů

Ekonomická situace ovlivněná krizí vedla v Česku poprvé po letech k tomu, že většina lidí očekává nižší platy, než tomu bylo dříve. Vyplývá to z údajů pracovního portálu Profesia.cz, který dlouhodobě sleduje situaci na pracovním trhu. Zůstala ale například i skupina, která stále očekává ještě vyšší mzdy – jsou jí top manažeři.

 

„Platová očekávání ve druhém čtvrtletí tohoto roku meziročně klesla až o šest procent. Uchazečům o zaměstnání rostla platová očekávání do konce roku 2008, od té doby ze svých nároků postupně neustále slevují," říká projektový manažer společnosti Profesia Miroslav Dravecký. A dokumentuje to na číslech. V minulých letech rostlo očekávání lidí o výšce platu meziročně i o deset procent. Na začátku roku 2009 Češi očekávali v průměru 19 800 korun českých. Ve druhém čtvrtletí letošního roku ale toto číslo kleslo na 18 510 korun. Samozřejmě vše se odvíjí od dosaženého vzdělání a kvalifikace. Zatímco lidé se středoškolským vzděláním bez maturity čekají méně než 17 tisíc korun měsíčně, vysokoškolák nastupující do práce by chtěl o deset tisíc více. A top manažer minimálně 50 tisíc. To je také jedna z mála kategorií, u které nebyly ani v době krize zaznamenány nižší požadavky.

 

Úplně nejvíce klesla platová očekávání u lidí, kteří hledají práci ve stavebnictví. Více než desetiprocentní propad postihl i představy o mzdách v zemědělství, potravinářství, obchodu, ale například i v médiích. Naopak stále větší platy se požadují v sektoru informačních technologií, pojišťovnictví, a jak již bylo řečeno, také u vrcholových manažerů.

 

Podle odborníků je však málo pravděpodobné, že letos, i kdyby se ekonomická situace začala lepšit, se platy pohnou směrem nahoru.