Nejsledovanější vězeň

Nejsledovanější vězeň Zdroj: ČTK

Policista hájí Kajínka: Odposlechy svědčí v jeho prospěch

Kauza kolem nejznámějšího českého vězně, Jiřího Kajínka, má další pokračování. Reflex získal telefonickou nahrávku údajného zaměstnance zvláštního technického útvaru plzeňské policie s majitelem webu www.jirikajinek.cz, Lukášem Charvátem, který se tomuto případu léta podrobně věnuje.

 

Právě tato nahrávka zapříčinila obnovení šetření policejní inspekce ve věci dvou nájemných vražd, za něž dostal doživotní trest odnětí svobody Jiří Kajínek. Ze záznamu vyplývá, že Kajínek vysoce pravděpodobně na místě činu vůbec nebyl, a tedy nemohl vraždit. Z tehdejších odposlechů pořízených pro potřeby plzeňské kriminálky, které nyní prošetřuje Inspekce Policie České republiky, lze údajně vyvodit, že vraždu naplánovali a provedli sami policisté.

 

Vycházíme stejně jako policejní inspekce z toho, že provozovatel webu www.jirikajinek.cz Lukáš Charvát rozhovor nahrál v podstatě náhodou a že telefonát je autentický. Mluvčí Ministerstva vnitra ČR nám dnes odpoledne telefonicky potvrdil, že právě tato nahrávka je opravdu předmětem vyšetřování Inspekce Policie ČR.

 

Nahrávka:

 

Proč jste třeba nepožádali, ohledně pana Kajínka, o odposlechy od zvláštního technickýho útvaru v Plzni, případně proč jste si nevyžádali svědectví lidí ze zvláštního technickýho útvaru v Plzni?

 

L. CH. No tak protože jsme na to asi neměli kompetence, že jo?

No dobře, tak ale advokát je snad, proboha, má, ne?

 

L. CH. Tak advokát je určitě má, no. Tak asi neměli tu možnost nebo nevěděli, že tu možnost mají. No a myslíte si, že by todleto něco vyřešilo?

No, myslim si, že dost podstatně.

 

L. CH. A jste přesvědčenej vo tom, že by to pomohlo Jirkovi Kajínkovi prostě zbavit ho vlastně viny?

Právě že vo tom sem přesvědčenej, protože vo tom případu samozřejmě vim, že jo, vždyť jsem na tom dělal leta letoucí.

... Byl jsem ten člověk, který to všechno slyšel, který měl na uších sluchátka. Nahrávali jsme rozhovory policistů před vraždou i bezprostředně po vraždě.

 

L .CH. Bylo z toho evidentní, kdo vraždil?

Samozřejmě, byl to dost žhavej rozhovor …

 

L. CH. Proč jste to neřekl dřív?

Těžko říct, teď mě ale hryže svědomí …

 

L. CH. V té vraždě hráli zásadní roli policajt, si myslím, ne?

Byla v tom zapletená krajská správa (Krajská správa Policie ČR Plzeň, pozn. red.) a zásahovka z Rokycan. A ty lidi si vzájemně po krku nepůjdou …

 

(...)

 

L.CH. A myslíte, že ten archív eště je?

No, jestli ten archív eště je, to nevim, protože už v tom samozřejmě nedělám, ale v době, samozřejmě, když jsem tam byl, tak samozřejmě jsme s tím případem byli seznámený velice dobře, protože jsme na tom pracovali, a i kdyby ten archív nebyl, tak svědectví nás lidí který tam samozřejmě dělali by myslim si že mohlo být asi zajímavý. My teda máme podepsanou bohužel tu sto dvojku, takže se o tom bohužel nemůžeme vyjadřovat, ale když bysme byli zbavený mlčenlivosti, asi by to bylo zajímavý.

 

L.CH. A myslíte si tedy, že by to bylo ve prospěch jakoby Jirky Kajínka, jo?

Zcela jednoznačně. Ale víc vám k tomu říct bohužel nemůžu, protože mám opravdu podepsanou tu sto dvojku.

 

L.CH. Jasně. No, je to hodně zajímavý to, co jste mi teďka řekl, ale…

Já jsem na to narazil čistě náhodou, protože jsem si dneska ráno otevřel internet a koukám, odkaz na stránky, tak jsem si tam prostě kliknul, je to teda ten případ, jak se tam teda popisuje, respektive, jak tam do toho byl zapletenej Mikeš, Kronďák a Kruzer, jo, tak , jo, tak řeknu vám, že to jsou takový kecy, že ten, kdo o tom ví a kdo na tom dělá, na takovym případu, a kdo všechno ty vodsposlechy slyšel, jo, tak se musí tak akorát dobře usmívat, si myslim teda.

 

(...)

 

L.CH. Takže vlastně dá se říct, že ty lidi, který to odposlouchávali, vlastně slyšeli to, co měli jakoby kontrolovat. A kdyby ty lidi byli zbavený mlčenlivosti, tak jelikož to byla jejich práce, a měli by mluvit jako pravdu a bylo by to třeba víc, jak jeden člověk, tak by to bylo svědectví, který by bylo hodně důležitý a muselo by se brát v potaz minimálně otevření celýho toho případu.

Přesně tak, no. A toho se právě ti lidi bojí, samozřejmě.

 

L.CH. No, toho se samozřejmě bojí. No, to je sice teďka pěkný od vás, udělal jste mi jako v uvozovkách radost, ale nic víc z toho asi nedostaneme. Jako, myslíte si, že byste byl ochotnej nějakým způsobem v tom pomoct?

No, vzhledem k tomu, že jsem ženatej, mám rodinu a děti…

 

L.CH. Jako myslíte si, já osobně si myslím, že ten případ je dost žhavej na to, aby se někdo staral vo to, aby to na povrch nevyplulo, že jo…

Přesně tak, tam byl průser v tom, že tam byla vlastně zapletená na jedný straně krajská zpráva, a na druhý straně zásahovka z Rokycan, jo…

 

Toto říká Lukáši Charvátovi na nahrávce muž, který zhruba před rokem zakladateli webu na podporu Kajínka sám zavolal.

 

V audionahrávce, již dnes ve 22.30 umístíme v plném znění na www.reflex.cz, zaznívají další jména, která se v Kajínkově spisu dosud neobjevila, a jsou to jména dodnes vysoce postavených policejních činitelů. Další informace o případu, jenž díky filmu právě hýbe českým veřejným míněním, přineseme v příštím Reflexu.