Internetová diskuze

Internetová diskuze Zdroj: Profimedia

10 typů internetových diskutérů

Když napíšu článek, zajímá mě zpětná vazba od čtenářů. V diskuzi pod článkem se dají najít zajímavé názory, konstruktivní kritika a pak příspěvky, které patří do jedné z deseti následujících kategorií. Těch je bohužel většína.

 

Typ první: Autor článku je idiot

Diskutér nesnáší autora článku, ale pro jistotu přečetl vše, co dotyčný autor napsal. Nadává na jeho vzhled a věk, a ti odvážnější vyprávějí historky o tom, jak hrdinsky vytrhávají články autora z časopisu ještě předtím, než si jej koupí. Ti hravější vymýšlí autorovi vtipné přezdívky (Lukášková - Šukálková, Holec - Blbec a další).

 

Typ druhý - Tohle už jsem četl jinde

Chodící databáze všech článků, které kdy na internetu vyšly. Autor se od něj dozví, odkud svůj článek opsal.


Typ třetí - Tohle už dávno nečtu

Tento diskutér už dávno nečte jak autora článku, tak celý web. Má přesně spočítáno, kolik let už to nečte, vždy zopakuje proč a následně polemizuje s právě přečteným článkem, pod jehož diskuzí se naprostou náhodou ocitl.

 

Typ čtvrtý - Jsem první!

Tento člověk se v diskuzích pohybuje pouze proto, aby pod článek napsal, že tam napsal první. Většinou je druhý.


Typ pátý - Nemá čas na blbosti

Diskutér, který se vždy pohoršuje nad tím, že ostatní mají čas podobné články číst a dokonce se jimi zabývat, nebo o nich diskutovat. On ten čas nemá.

 

Typ šestý - Volím komunisty

Ať už je článek o problematice výběru zahradního nábytku nebo o léčbě rakoviny prostaty, pointou příspěvku tohoto diskutéra je, že volí komunisty, za všechno může Kalousek nebo Klaus a celý článek je pravičácká propaganda.

 

Typ sedmý - Závidíte

Autor článku podle tohoto člověka všem akorát závidí, protože sám nic v životě nedokázal. Měl by nejdřív něco předvést nebo udělat, protože teprve pak může cokoliv kritizovat.

 

Typ osmý - Mimo téma

Příspěvky těchto lidí, jakoby začaly někde úplně jinde, oni do diskuze pošlou jen prostředek a pointu si nechávají pro sebe. Jejich komentáře mají mnoho odstavců a týkají se obvykle úplně něčeho jiného, než řeší autor článku.

 

Typ devátý - Je to přesně naopak

Diskutér, který vždy ví, že celá situace je přesně naopak, než píše autor. Ať už jde o rozhovor nebo o sdělení typu hlavním městem ČR je Praha, tento člověk ví, že je to všechno úplně jinak.

 

Typ desátý - Kolik vám zaplatili?

V příspěvcích těchto diskutérů se vždy objevuje zásadní dotaz: Kolik peněz dostal autor článku za to, že jej napsal. Diskutér většinou i tuší, kdo autorovi zaplatil a proč.