Samnaun

Samnaun Zdroj: profimedia.cz

Lyžování ve švýcarském daňovém ráji Samnaun

Chystáte-li se letos na lyže a nebaví vás dlouhé fronty na vlek, vydejte se do švýcarského střediska Samnaun, které se nachází ve švýcarském kantonu Graubünden. Budete překvapeni zejména příjemnými cenami, protože jsou zde nižší daně.

Údolí Samnaun je známé kvalitním lyžováním a láká i mnoho populárních osobností, jako je například zpěvák Robbie Williams. V části kantonu Graubünden ale platí už léta nižší daně než jinde ve Švýcarsku a to poznáte na své peněžence.

Například z Prahy trvá cesta kolem 6,5 hodiny a Samnaum se nachází na pomezí Rakouska a Švýcarska ve výšce 1900 metrů nad mořem. Když jinde není na začátku zimy sníh, zde zaručeně bude. Navíc většinou s krásným počasím. Na místo dojedete na jednu nádrž a výhodou je, že tankování nazpátek je v Samnaunu levnější, litr benzínu zde vyjde pouze na 26 korun - právě kvůli daním.

Lyžovat se jezdí dvoupatrovou lanovkou mezi alpské štíty do výšky 2500 metrů nad mořem. Areál je propojený s rakouským střediskem Ischgl a permanentka vám platí jak na švýcarské tak na rakouské vleky a lanovky.

V Samnaun se neplatí cla, spotřební daně a DPH (kromě restaurací, kde je sazba osm procent). Proto je cílem mnoha turistů, kteří zde kupují hlavně benzín, alkohol, parfémy a cigarety. Výjimku ze spotřebních daní má toto údolí o rozloze 50 kilometrů čtverečních s 800 stálými obyvateli od roku 1892, kdy se švýcarské kantony spojily do celní unie. Samnauňané si sjednali výjimku s ohledem na skutečnost, že se zbytkem země nemělo údolí přímé silniční spojení.

Zatímco dříve bylo hlavním povoláním většiny místních pašeráctví nedaněného zboží do Rakouska, dnes se většinově zabývají prací v cestovním ruchu a obchodem.