Charlie Chaplin

Charlie Chaplin Zdroj: Profimedia.cz

Poprvé vyšlo jediné větší literární dílo Charlieho Chaplina

Zatím neznámá novela nejslavnějšího komika historie, Charlieho Chaplina (1889 – 1977), byla v úterý představena v Londýně veřejnosti. Jmenuje se Footlights a Chaplin ji napsal v roce 1948. O čtyři roky ji změnil na scénář filmu Limelight.

Je to podle odborníků jediné větší literární dílo, které známý herec, scénárista a režisér, napsal. V angličtině ho teď zveřejnil italský filmový historický institut Cineteca di Bologna. Této instituci se podařilo shromáždit obrovské množství dokumentů právě o Chaplinovi.

Podle vydavatele bylo dílo inspirováno někdejším setkáním Charlieho Chaplina s významným ruským tanečníkem Václavem Nižinským v roce 1916 v New Yorku. Příběh pojednává o vztahu opilého klauna a zoufalé baletky, kterou se snaží odradit od sebevraždy a pomáhá jí v návratu ke kariéře.

Footlights má 70 stran a obsahuje kolem 34 tisíc slov. Cineteca di Bologna označuje Chaplinův literární jazyk za „živý, svérázný a hodně hovorový“. Kniha je ilustrována dříve nezveřejněnými dokumenty a fotografiemi ze života tohoto významného tvůrce.