Komentáře

Zpět na článek

Vývoj v Egyptě: Jsou Arabové zralí na demokracii?

30 komentářů

Palopetro
5. února 2011 • 12:22
Jak vidíte ,tam mlčím.Jen bych si neodpustil jistou myšlenku:Lidský rod se vyvíjel v podstatě jako důsledek vlivu zemského klima­tu.Po­chopi­telně že je řeč o tisíciletích.A někdy v dobách na konci poslední doby ledové se začal rozvíjet homo sapiens zejména v oblastech,kde to umožňovalo oteplující se klima.Vžtyť v oněch dávných dobách byl na místech dnešní Evropy ledovec a na místech dnešní sahary bujná vegetace.To by v tom byl čert,aby lidé usazení v jižních oblastech nebyli na vyšším stupni vývoje,zatím co v místech severnějších byl život podřízen boji o holé přežití.Stavět pozdější civilizaci t.zv.arabů nad civilizaci kruté historie křesťanství,bez uvažování těchto souvislostí,mi přijde docela pitoreskní.No abych myšlenku dokončil,tak s narůstáním teplot klimatu ,začalo být těm v jižních částech zeměkoule stále krušněji a vysvobozením z životních štrapácí jim byla víra v posmrtný život,který jim zůstal dodnes.To se pak jeden nediví,kolik sebevrahů je ochotno položit svůj život za to,aby odeslali do věčných lovišť ty,kterým se po staletí vede lépe a kteří si chtějí užívat krátkého života,který je jim dopřán.
sendyman
4. února 2011 • 14:01
Jo, tak přesně na chalífát jsem si vzpomněl, když jsem nahoře mluvil o vlivu politiky na náboženství. Musulmanům nešlo o politiku, ale o obchod, tak tam v pohodě žili oni, židi i katolíci...
Nakonec, v Jeruzalémě taky. Dokonce díky muslimům se mohli vyhnaní židi vrátit, až pak přišel Katolík ve Jménu Papeže a Kříže (politika) a pro jistotu je vybil všechny...
Ale nechtěl jsem bejt za chytrýho!
artur_dent
4. února 2011 • 11:43
Za prvé jsem nepsal, že to tak skutečně je, ale že to tak pravděpodobně lidi vnímají. Podívejte se, jak často tady uslyšíte, že nejlepší lék na náš demokratický bordel by byla nějaká ta osvícená diktatura
Za druhé, ty doby tu zajisté byly. Od Arabů se Evropa znovu učila klasickým vědám, když veškeré prameny v době nástupu křesťanství zničila.
V Cordóbském chalífátu byly desítky veřejných knihoven v době, kdy v Evropě umělo číst (s nadsázkkou) pár mnichů...
sendyman
4. února 2011 • 11:14
Vždyť o tom mluvím!
To je právě ta politika (ve jménu Božím, samozřejmě...).
sendyman
4. února 2011 • 11:08
Aby ne, když jste takovej historik, analytik a navíc lingvista!
adfontes
4. února 2011 • 09:46
Autor svým titulkem plně vystihnul objektivní situaci,ve které se tato země ocitla.USA šíři demokracii jako šířila a šíří římskokatolická církev v minulosti evangelium,které pošpinila.Nejprve posílali Mubarakovi 2 miliardy dolarů,aby byl jazýčkem na vahách ve vztahu arabských zemí vůči Izraeli.Nyní hledá cestu komu dát 4 miliardy dolarů.Situace je strašidelná,protože se jedná o vměšování do ústavních záležitostí svrchované země.Hrozí,že se k moci či její části dostanou extrémisté.V tuto chvíli USA hasí požářiště.Historie ukázala,že kam vstoupí jako velmoc­,zko­labu­jí(Vi­etnam) a současnost to potvrz­ujeAf­ghanis­tán,I­rák atd.)Vyhráli pouze jedinou válku a to vlastní občanskou ale to bojovaly proti sobě dva tábory amerických občanů.Mám velké zkušenosti z těchto zemí,špatně se mě to říká ale k demokracii ještě neuzráli a krátká budoucnost mě dá za pravdu.
Palopetro
4. února 2011 • 08:55
A co ještě hlavní logo militantního islámu:smrt a vyhlazení křesťanských psů.
Palopetro
4. února 2011 • 08:52
Měl jsem na mysli vzájemnou nenávist náboženských disciplín,jako je na př.ta z novější doby,která se dotýká samotné Evropy a to protestanti vs katolíci v SI.Jen co tam padlo za oběť věřících i nevěřících.Pro lepší renomé likvidačních atentátů se to zabalí do historických křivd vládnoucí šlechty v ..náctém století na utlačovaných irech.A tak bychom mohli pokračovat.Jistě,že se v písmech svatých hovoří o snášenlivosti vůči všem i bezvěrcům,ale kdo ví jak to vlastně ten nahoře myslí.Takže preventivně nevěřícího pošleme tam nahoru,ať si to s Pánem vyříká.
sendyman
3. února 2011 • 23:16
A to zas já taky! Teda tady, jinde mi to celkem nevadí, ale tam zas moc nelezu.
To byl totiž ten prvotní důvod, proč jsem tady před těmi 4-5 roky po nakouknutí zůstal!
sendyman
3. února 2011 • 23:12
No, to je otázka!
Jistě se v každé Knize najdou militantnější pasáže, přesto jednotlivá náboženství, sama o sobě, považuju spíš za "mírumilovná".
Blbý ale je, když se jich zmocní politika... Nebo ona se zmocní politiky?