Komentáře

Zpět na článek

Nechte kapitalismus žít, nic jiného stejně nemáme

5 komentářů

torinese
4. května 2012 • 09:36
Já to spíš tipuju na přeměnu v autokratické režimy (neboť se to znechucení kapitálismem s nelidskou tváří šíří celou Evropou). Na východě se zřejmě začně prosazovat ultrapravice (předobraz máme v Maďarsku) a na západě , kde postrádají zkušenost se "skvělým" socíkem, zase ultralevice.
Nějak mi to už začíná být šumák. Normální slušný člověk totiž v téhle společnosti nemá šanci!Pokud vznikne nějaká strana podobná např.Pravým Finům, budu ji volit všemi deseti. Je nutné bránit se nežádoucí imigraci a začne to být stěžejním problémem (totéž platí o cikánech).
Pokud kapitalismus znamená ,že Janoušek může i po dvojitém přejetí ženy dál řídit auto , cikáni a imigranti jsou nedotknutelnou kastou , ale na řadovém občanovi se justice vyřádí, tak děkuji. Co horšího by nás ještě mohlo potkat???
Vždyť jsme si vybudovali stejně bezprávní stát, jako byl ten před 22 lety. Nefunguje-li právo, nelze mluvit ani o demokracii. Tudíž není ,co ztratit. Proklamovaná svoboda slova existuje pouze na papíře.
pooch.ledog
4. května 2012 • 09:15
od mytologii a videt veci jasne. Treba i to, ze kapitalismus otrocky zamestnava v 3.svete i deti a to za par supu za celodenni tvrdou drinu. Pricemz ten, kdo takto investuje a vyrabi bohatne tak, ze ma pak na to aby si koupil neskutecne predrazeny obraz (jakkoli umelecky cenny).
Ciste zekonomizovany kapitalismus nechce platit ani minimalni mzdy pracujicim v Evrope a vycita jim pravo na dovolenou, podporu v nemoci a podobne zakladni veci, kterymi se lisime prave od tech 3.svetu. V honbe za co nejvetsim ziskem pro par jedincu premistuje pracovni mista, ktera se daji naplnit Evropany do jinych zemich, kde diky tomu lide sice preziji ale taky si nijak extra zivot nevylepsi. Pricemz nase pracovni mista se ztraci a pak se nam nadava, ze se neumime uzivit a chceme nejake socialni pomoci.
Kapitalismus byl i to kdyz Margaret Thatcher usetrila penize za britsky prumysl tim, ze ho cast proste zavrela. Zmena tak razantni zpusobila, ze ze dne na den zmizely statisice pracovnich mist a uz nikdy je nikdo nenahradil, pricemz propustenym az na male procento nebyla nabidnuta zadna rekvalifikace. Cele oblasti upadly do deprese takove ze se z toho dodneska plne nevzpamatovaly a teprve v poslednich letech doslo k jejich castecne obnove. (Mozno i dnes videt na vlastni oci). Zmizela povolani ktera lide tradicne vykonavali nekdy z generace na generaci, skromne, ale poctive zivobyti, stejne jako byla rozbita prirozena struktura spolecnosti. Casti propustenych se proste daly nejake socialni davky - a tim sam kapitalismus zalozit skvele podhoubi pro rust na davkach totalne zavisle generace, coz jeste prohloubilo pozdejsi labouristicke prevzeti moci, ke ktere se dostali na zaklade prave nezajmu pravicaku o delnictvo a nizsi stredni tridy, takze od nich utekla i cast jejich tradicnich volicu. Politika ryzi ekonomizace prinesla zisky, ale jen casti zeme. Ten zbytek odsoudila na dlouhodobe zivoreni a vytvorila celou skalu problemu pristim generacim.
Vsechno ma dve strany, i ten kapitalismus.
torinese
4. května 2012 • 09:41
Tak jsem si vás přečetla až poté, co jsem napsala svůj názor a souhlasím. Je to tak.
Jelikož nám bolševici permanentně vymývali 40 let mozkovny, žili jsme v omylu, že všechno, co o životě na západ od našich hranic tvrdí, je lež. Po 22 letech dopadáme tvrdě na hubu a zjišťujeme, že v kapitalismu skutečně dřou novodobí otroci na politiky, bankéře, velkopodnikatele, obchodní řetězce , nadnárodní kapitál atd. a jsou neskutečně odíráni státem i zaměstnavateli.
Jo, je to tvrdý doskok.
pooch.ledog
4. května 2012 • 15:46
Napsala jsem to proto aby se videlo, jak naivni a bez rozhledu jsou lidi jako p.Jandourek. Cernobile vidi jen to, co se jim hodi, protoze z toho zrovna maji uzitek a na zbytek sveta kaslou, aniz chapou, ze se to spatny muze jednoho dne stocit taky k nim. Treba az jim zmizi prac. misto s tim, ze v Indii to nekdo udela za min.
Kapitalismus je i to, ze v honbe za co nejvetsim ziskem se udela golfove hriste v Africe a zabere se tim mistnim jediny pramen pitne vody plus rozsahle uzemi krasne prirody kde zili od nepameti v tradicnim usporadani. Dostanou pak jen jakysi vyvod v podobe zarezle trubky s nefungujicim kohoutkem, umistenym za oplocenou zdi ktera uzavira kolem dokola mnohamilovou nadhernou prirodu. Pro vodu musi daleko do blative kaluze. Anglicky management i majitel to vi a nezajima je to, dokud se do toho nahodne nevlozi media (BBC). Cast z mistnich zamestna golfove hriste - za par sestek.
Nebo se postavi drahe hotely a mistni tam drou i 12 hodin denne za mzdu, ktera jim tak tak staci na to aby zplichtili penize decku na uniformu bez ktere nemuze do skoly. Pokud jim vubec plati. Jediny najem, na ktery maji jsou slumy. Tihle lide delat chteji ale firmy bohacu z nich drou kuzi. Podle liberalniho kapitalismu maji pravo na to platit kolik chteji. Mozna. Mne to prijde totalne nemoralni. Navic z toho nebohatne spolecnost jako celek ale pouze jedinci, a jaky ti maji prinos pro ostatni? Vetsina britskych bohacu neplati dane v UK, ale nekde mimo. Ciste ekonomicke uvazovani, ok. Pry stat nepotrebuji. Skutecne? Ale k distribuci a prodeji zbozi v UK pouzivaji sluzby placene castecne nebo cele statem - treba silnice. Britsky personal jim na zakladkach uci cist a psat vesmes statni skoly, zdr. peci jejich zamestnancum poskytuje stat. Navic vyuzivaji vsech jeho investicnich pobidek a vyhod. Ale dane platit nechteji. Kdezto po tech dole se to chce, ti musi respektovat zakon. Neni to trosku divne? Povazuji to za podvod. A tak by se dalo pokracovat donekonecna.
aznom
3. května 2012 • 13:09
"Přijde vám cena za jeden obrázek, u kterého máte pocit, že byste ho po krátkém zaškolení namalovali taky, poněkud vysoká?
Ta cena to je imaginární záležitost.Co je ale idiotské je to,že je možné za tuto cenu toto "dílo" prodat.