Komentáře

Zpět na článek

Tetování a piercing jsou potřeba

40 komentářů

torinese
4. března 2012 • 19:05
Zkuste se ucházet s kérkou na krku o místo v bankovním sektoru nebo ve státní správě.

V Británii jsem byla před 15 lety a přišla mi v některých ohledech docela konzervativní, v jiných zase příliš zdivočelá (vulgarita a nasávání Britek, svinčík v pubech atd.). Moje země zaslíbená to tedy není, já jsem spíš na tu decentní sev.Itálii.
Tetovací salóny sice za komančů nebyly, ale asi se to tetování dalo někde "sehnat" - nikdy jsem se o to nezajímala. Já jsem byla na naše maloměsto docela extravagantní sousto,co se módy týká. Svého času jsem chodila i s pankáčským účesem a stříhala mi ho známá kadeřnice. Ještě na gymplu kantoři buzerovali spolužáky ,co se délky vlasů týká, v 80.letech ale došlo ke značnému uvolnění. Pokud jste hadry sehnal a měl dostatek invence, mohl jste na sebe navěšet cokoliv. Naštěstí to na mně nezanechalo viditelné stopy a dnes preferuji nedbalou eleganci.
Zrovna nedávno jsme se o tetování bavily s dcerou - bratr dělá do umění a přivezl mi knížku o tetování a piercingu (včetně intimních partií) a spíš nás to tedy zhnusilo. I když uznávám ,že jsou tatéři, kteří mají umělecký talent - jen se mi prostě nelíbí způsob, jakým ho realizují.
Asi vás překvapím, vlastně mám taky tetování , ani jsem si to neuvě­domi­la(per­manen­tní make-up ), potřebovala jsem zvýraznit obočí. Byla jsem v Čechách průkopnicí, tehdy po převratu jednou z prvních zákaznic - tatérka se učila v USA na vepřových kůžích, takže jsem docela riskovala. Ale oči a rty bych si tedy rozhodně dělat nenechala - je to hnusné. Jinak mohu konstatovat - v obličeji to kurevsky bolí!!
bigmogul
4. března 2012 • 19:29
Tak teď už to chápu! Vy tetování tolerujete, ovšem pouze v případě, že ho "potřebujete" Vy Tak to jo, k tomu už vážně nemám co dodat
torinese
4. března 2012 • 14:42
Mám hezkou pubertální dceru a naštěstí se jí nelíbí ani antikoncepční móda kalhot s rozkrokem u kolen, ani kérky, o piercingu nemluvě. Nad tím, že by měla mít pod jazykem, v nose, v pupku nebo v obočí něco tak nepřirozeného, se jenom šklíbí odporem. Zejména při jídle musí být piercing opravdu praktická a příjemná záležitost.
Ale já vám vaši zálibu neberu, když se vám to líbí...
Pokud jde o lidi mající vyšší ambice, nežli prodávat v supermarketu (u lidí z umělecké branže se na to až tak nehledí), může jim být tetování na viditelném místě překážkou v kariérním postupu. Mladí lidé často příliš nepřemýšlí a vůbec jim nedochází,že kérka není jako účes, který můžou za dva měsíce ,když je znudí, hravě změnit. A to, pro co se rozhodne nezralý dvacátník, se může ve čtyřiceti sakra zajídat.
Ale jak říkám, je to věc osobního vkusu každého z nás.
Jinak nevím nic o tom, že by za socíku bylo tetování zakázáno - spíš se jím označovala jistá skupina obyvatel jednoho nepopulárního státního zařízení.
bigmogul
4. března 2012 • 15:03
Už v sedmdesátých letech vyšel ve 100+1 ZZ velký článek s fotografiemi o tetování. Byl tam mimo jiné Němec-špičkový chirurg, potetovaný doslova od hlavy k patě, od krku k zápěstím a kotníkům, obrazy zvířat v pohybu. Nádherná práce. Vy byste zřejmě radši zemřela, než se nechat operovat takovým untermenchem, navíc zcela bez vlastní individuality
aznom
4. března 2012 • 15:26
No,zakazováno "přímo" nebylo,ale bylo možno potetovaného vykázat z veřejných koupališť, na tanečních zábavách a pod. nesměl mít potetovaný vyhrnuté rukávy,a těch omezení bylo více.
Dnes je to tak,že kdo nemá "kérku" je na plovárně za "bílou vránu" a není cool!
veleknez
4. března 2012 • 17:43
To ještě není jisté, já mám taky kamarády co mi před těmi cca 14 lety řekli, že jsem magor, že jsem se nechal tetovat a dnes jsou někteří z nich potetovaní taky a jden dokonce víc než já. Piercing v jazyku při jídle ničemu nepřekáží, já jsem ho měl skoro 8 let než sem ho před pár lety vyndal a 99% času jsem o něm ani nevěděl, navíc piercing není problém kdykoliv vyndat, nezůstane poněm často ani žádná jizva.
Mě tetování ani naušnice nikdy v práci nepřekážely, v anglii jsem mimo jiné pracoval ve 4 hvězdičkovém hotelu a lidi zajímalo spíš to, že umím pracovat, než jak vypadám a nebyl jsem tam jediný.
K tomu komunismu, vy jste někde v ČR viděla před rokem 1989 legální tetovací salon??? Tetování je jeden z projevů osobní svobody, stejně jako to byly dlouhé vlasy, nebo výstřední oblečení a pokud já vím, tak se to celkem tvrdě potlačovalo.
Tetování není jako účes, musíte o něm přemýšlet, já jsem první návrh kérky nosil v hlavě dva roky a druhé jsem dělal s 5 letým odstupem. Další tetování už mám přesně naplánované asi 6 let, ale pořád si to nechávám v hlavě uležet, jelikož bude přes celé záda. Moje přítelkyně to své rozmýšlí už asi 4 roky a pořád vybírá.
Jinak je samozřejmě zbytečné tady diskutovat, někdo to prostě má rád, nědo to rád nemá. Pokud to nikdo nikomu nezakazuje a stará se o svoje věci a ne o to jak druzí vypadají, tak je vše v pořádku. Jen člověka celkem mrzí, že je tetování stále v médiích prezentováno jako moda mladých, která je za chvíli omrzí, což je naprosto zcestný názor a kdyby unás nebyl komunismus, nejspíše by se tetování bralo naprosto stejně jako ve vyspělýh západních zemích, kde je to naprosto běžná záležitost, kvůli které se už dávno z práce nevyhazuje (až na vyjímky samozřejmě). Mimochodem, tuším, že právě u prodavačky v Lídlu je vzhled pro přijetí do pracovního poměru daleko více rozhodující, než například u profese doktora nebo policisty či truhláře.
Jen tak na okraj, tetování měl např. i Winston Churchill.
bigmogul
4. března 2012 • 19:04
U policistů je to omezeno. Tetování nesmí být vidět přes uniformu, tedy ani zpod krátkého rukávu. Dost jsem jich tetoval, hodně si to hlídali, nosili si kvůli tomu košile od uniformy. Možná se od té doby něco změnilo, je to už pár let, ale pochybuju.
veleknez
4. března 2012 • 12:54
Citatce: ndividualisté by se tetovat už z principu nedali, protože je dnes potetovaný každý blbec. Navíc - mně se to opravdu nelíbí...
torinese


....


Takže tím chcete říct, že individualista je vlastně člověk, co nevybočuje z řady? Aha

Možná by jste si měla prohlídnout nějakou galerii tetování, (ale tím myslím skutečné originální tetování, ne galerii kérek pro náctileté) existují totiž statisíce motivů a vzorů pro různé tetování. Pokud člověk chce, může být jeho tetování originál i mezi dalšími sto tetováními. To že má dnes každá druhá kravka nad ***í tribal, a tetování je v podstatě bráno jako modní doplněk pro lidi, co jeho významu naprosto nerozumí, ale chtějí ho, protože ho má kamarádka je věc druhá a ikdyž díky tomu někteří neznalí lidi paušalizují každého potetovaného, je to bohužel naprosto zcestné. Nejen tetování ale naprosto všechno se dnes stává masovou modní záležitostí, ale z mého pohledu je to vlastně dobře, jeliož díky té spoustě potetovaných lidí, které potkávám, když jdu například někam k vodě, už se na mě ostatní nedívají jako na nějakého vyvrhela, ale berou moje tetování naprosto normálně, což je rozhodně krok kupředu. (ještě před 10 lety se za mnou spousta lidí třeba na bazénu otáčela, hlavně starší lidi nebo děcka, dneska už spíš jen ten, komu se mé tetování líbí a s toho mám radost).

To že se vám tetování nelíbí je vaše věc, komunistům se taky nelíbili Beatles a mladí je i přes odpor rodičů milovali a jejich děti budou zase přes jejich odpor milovat Punk nebo techno. To je naprosto normální prces, že mladé generaci se líbí něco jiného než té staré, tím se lidé vyvíjí směrem kupředu, pokud by tomu tak nebylo, dnes bychom všichni patrně poslouchali 100 let starou lidovou hudbu. Takže se připravte na to, že jednou vaše dítě příjde domů s kérkou a vám se to možná časem díky tomu začne líbit, stejně jako mému otci.
veleknez
4. března 2012 • 12:24
V první řadě mězarazila poslední věta autora ... že to zase přejde ?! Přejde možná era populární hudby Heleny Vondráčkové, nebo dechové hudby, patrně brzy přejde socialistický vkus na výzdobu bytu obrázky se srpem a kladivem, nebo moda šílené trvalé, přehazovaček a modrých vlasů současných důchodců, ale tetování? Tetování je součástí lidstva už od jeho začátku, mělo mnoho významů, ať už to byl např. rodokmen vepsaný na kůži, označení sociálniho postavení, léčebné znaky a symboly, nebo jen estetický doplněk, vždy to mělo pro nositele nějaký význam. Tetuje se už tisíce let v podstatě bez přestávky ve všech zemích světa (dokonce i eskymáci, nebo poslední nedotčené kmeny v Africe, Asii, nebo Jižní americe nějaké tettování nebo skarifikaci mají).

Tetování (alespoň pro mě) nemá význam abych se odlišil od stáda. To tvrdí hlupáci bez tetování co o tom neví naprosto nic. Pro mě jsou moje tetování stejně důležité, jako pro jiného např. dobrý oblek. Já bych se prostě bez tetování a piercingu cítil stejně nesvůj, jako třeba nějaký top manager na poradě v teplákovce místo obleku. Mám tetování a piercing (už více než 14let) prostě proto, že se snimi cítím dobře. S nějakým sebepoškozováním to absolutně nemá nic společného. Je mi jasné že starší člověk, který prošel několika desetiletími socialistické převýchovy ve člověka bez vlastní identity a vkusu to nejspíš nepochopí, protože ač on sám asi ani neví je zpracován ve člena uniformovaného stáda s režimem : Práce, televiz, spánek o víkendu na chatu na zahrádku a nějaké sebevyjádření a kreativity ve forme, streetartu, bodyartu, alternativní hudby je mu přesně jak soudruzi chtěli proti srsti.

Já sám sem s bodyartem začal v době, kdy jsem se začal zajímat o přírodní národy žijící tradičním způsobem života. Ačkoliv mě nijak zvlášť netěší že se z tetování stala záležitost bez nějakého hlubšího významu, jkdy si 15 leté holky tetují tribaly aby byli cool, tak to beru jen jako daň za to, že si dnes můžu se svým tělem nakládat jak ch
torinese
4. března 2012 • 07:56
když mají tetování, jako každý pingl, řidič kamionu, prodavačka, můj sotva zletilý soused atd.??? Ne, že bych těmito profesemi pohrdala, ale většinou dobrým vkusem zrovna neoplývají. Patří k tomu ještě zlatý řetěz na krk u mužů a případně zlatý řetěz na otylý kotníček u žen.
Není to protimluv? Skutečný individualista by si to tetování nechal udělat v době, kdy se tetováním honosili pouze štamgasti z Borů nebo indiánské kmeny v Amazonii. Co je dnes individualistického a originálního na něčem ,co má každý druhý trouba. Rozhlédněte se na pláži - dnes jsem individualita já- s neposkvrněnou kůží. Fakt bych nechtěla mít na svém těle něco, čím se zdobí nápadně často tuctové tlusťošky a pupkáči ,aby byli "zajímaví". To je pak nářez!!!