Zprávy

Zpět na článek

Domácí porody: kolik dětí se ještě udusí?

89 komentářů

tmorcinek
15. února 2012 • 11:36
Život vždy přináší rizika a je otázkou hodnotového systému, která rizika přijmeme. Na našich silnicích ročně zemře okolo 800 lidí, ale možnost nemuset se přesouvat pěšky nebo na koňských povozech je pro nás takovou hodnotou, že nikoho ani nenapadne, že by se měly automobily zakázat a denně podstupujeme riziko, že se staneme i bez vlastního zavinění účastníkem dopravní nehody.
Ze studií citovaných v článku, vyplývá, že na 1000 porodů v nemocnici zemře jedno dítě, při porodech doma 2 děti. Ano, je to dvojnásobné riziko. Ale stále riziko dosti nízké. V ČR je ročně cca 100 tis. porodů, takže kdyby najednou všechny byly místo v nemocnici doma, zemřelo by navíc 100 dětí ročně. Pořád 8x méně, než kolik jich zemře díky tomu, že používáme auta.
Má to být ale stát, kdo rozhodne o tom, zda hodnota toho, že porod proběhne v intimním prostředí domova je vyvážená větším rizikem komplikací nebo není? Pro mnoho rodičů je možnost porodu doma takovou hodnotou, že jsou ochotni toto zvýšené riziko podstoupit. Podobně, jako my všichni, protože to pro nás má hodnotu, podstupujeme výše zmíněné riziko jízdy autem.
Jako člověk s liberálními názory se domnívám, že by o tom stát rozhodovat neměl. A jsem překvapen, že autor článku, který je znám svými různými liberálními postoji, zde zaujímá tak opačné stanovisko.
Mohla by zde být ještě námitka, že když sednu do auta a jedu s ním, riskuji svůj život a ne život někoho jiného. Kdežto rodiče volbou místa porodu riskují život ne svůj, ale někoho jiného, jejich dítěte. Ovšem pokud mám děti, tak bych je při tomto uvažování neměl nikdy např. vozit autem, protože v tom případě také riskuji jejich život a zdraví. Ročně zemře nebo utrpí těžké zranění díky dopravním nehodám cca 200 dětí ve věku do 15 let. Napadne snad někoho toto rodičům zakázat?
lotrr
14. února 2012 • 12:04
Byl jsem u porodu své dnes již 12-leté dcery a to ne někde v koutku. Pěkně mi jí porodní asistentka nechala vytáhnout. Samozřejmě s náležitou pomocí a instruktáží.
Byl to neskutečný zážitek! Stálo to 600 kč s předchozím kurzem, občerstvením, porodní asistentkou a lékařkou, která sice nikterak zasahovat nemusela jen po porodu vyšetřila ženu, dítě a zkontrolovala placentu. Nikde žádná nepříjemná světla, či chladný, nebo nepříjemný personál. Já osobně bych nikdy neriskoval život svého dítěte a své ženy nějakou domácí taškařicí.
Když už tedy má ten pocit, že musí rodit doma protože jedna bába povídala, tak s plnou parádou. Asistentka, lékař, nějaký tan ambulantní operační sál s veškerým vybavením a pod.
Samozřejmě že takový domácí porod nebude rozhodně levný, ale právo volby by tu nesporně bylo.
Já v nemocnici za 6 stovek, ty doma za stovek 1000.
Prostě když volba tak ale bezpečná!
pooch.ledog
14. února 2012 • 00:42
mam s porodnicemi svou vlastni zkusenost, plus dalsi z mnoha navstev, kdy nektera ma pribuzna ci znama porodila potomka, az teprve ted se dozvidam ze jit do porodnice rovna se (temer) jako dostat se rovnou na jatka. Kdyz si tak ctu ty komentare tady......kde, proboha, vsecky ty zenske berou tak negativni zkusenosti???? A to se ptam jako nekdo kdo zazil i socialistickou porodnici a fakt neprijemny personal. Ovsem troufnu si tvrdit, ze od te doby se jiz hodne veci zmenilo a ze i v tom sociku to obcas nebylo tak hrozny, dokonce se nasly vyjimky ktere se chovaly vic nez lidsky. A hle, prisla nova doba, a vse je jeste vic spatne. Navzdory drive nevidanym porodnim pomuckam, otcum pritomnym primo na sale, navstevam prakticky v kteroukouli denni dobu a detem neodebiranym matkam vic nez je nutno.
Znajice pomery jinde ve svete, a to v i tom rozvinutem, kde ty zde tolik velebene porody doma udajne tak skvele frci, si rikam, ze ceskym rodickam by patrilo nakopat s prominutim zadel, aby si konecne uvedomily jak stastne jsou, ze maji tuhle veskerou peci a to v podstate za babku. Ze, kdyz se dostanou na dobre zarizene pracoviste, coz je prakticky i ten posledni okresni spital u nas, je tam na sale VZDY kvalifikovany lekar a ne jen nejaka baba zarikavacka, jsou tam pristroje, ktery jsou schopny monitorovat dite i matku a kdyz se neco semele, obvykle je k dispozici i dalsi odbornik. Ta, co tady vychvaluje porody treba v USA by si mela nejprve zjistit, jak to tam fakt probiha.
Opravdu je nutno v zajmu prijemnejsiho porodu pro matku i dite odvrhnout to, o co cele generace muzu i zen bojovali? Ci-li vysoce kvalifikovanou peci v patricnem zarizeni. Zeny nechteji na sal, mezi pristroje, ze je to stresuje. Nebo ze pristroj stejne nevidi, co se deje uvnitr. A kolik toho, proboha, vidi porodni asistentka v obyvaku, jen ocima. To neni stres, cekat, az jak to dopadne, se sanitkou v zavesu? Porod je porod, ale pro dite je dakeko dulezitejsi jak a v cem bude zit potom. To je naprosta priori
gorg
14. února 2012 • 11:20
Je myslím opravdu otázka, jestli je lepší pro dítě "život potom" anebo jde z velké míry zejména o porod samotný. Pro tu druhou variantu hodně hovoří popisované zážitky u holotropního dýchání nebo jiných technik vracející člověka do minulosti (kineziologie?). Toto jiné paradigma říká, že nejvíc nás ovlivňují události nejen porodu ale i doby předcházející porodu, kdy je dítě teprve v bříšku maminky. Z pohledu medicínského se ví o vlivu na dítě užíváním drog maminkou během těhotenství, ale mají v tom být i psychické faktory, které údajně dítě nějak vycítí.

Samozřejmě, pokud se budeme držet "newtonovské reality" jsou toto vše woodoo nesmysly a podstatné je, aby dítě přežilo pomocí všech vymožeností měřitelné vědy. Nová doba možná totiž znamená návrat ke starým postupům..... porodů zaříkavačkami? Nezdáse mi ale, že by těch domácích porodů bylo tolik. Spíš mám dojem, že to je jen publicita těch afér. A že je opravdu jakási averze k domácím porodům. Možná se pletu, ale mně osobně se zdá, že porody v nemocnici z nás dělají lidi odtržené od zdroje, snadněji manipulovatelné.. anebo manipulátory. Tedy, že dopady jsou subtilnější ... tento článek JXD mi přijde silně zaujatý a chci se tímto zastat té druhé varianty.
pavel07
15. února 2012 • 08:16
No ale holotropní dýchání zmiňuje fakt, že naši duševní ustrojenost můžou ovlivnit prenatální zážitky ve smyslu toho, jakou kvalitu měly jednotlivé tzv. matrice- tzn 1. plod je v lůně, než začne porod-blaho, 2. porod začíná, ale cesty jsou ještě zavřeny-panika, stísněnost, 3. porod běží, průchod porodními cestami-boj o život, 4. narození-uvolnění. Takže pokud se porod třeba nějak protáhne v té druhé nebo třetí fázi a je v těchto okamžicích pro miminko těžký (a miminko si pak ponese základní vtisk ve smyslu, že život je boj, či odobné nastavení, prý tak můžou vznikat klaustrofobické sklony apod, tak je už celkem nevýznamné, jestli se rodilo doma nebo v nemocnici.
gorg
15. února 2012 • 19:45
Slyšel jsem názor, že ty komplikace dost souvisí s tím, že doktoři v porodech nemají správný cit a techniky, jak dítě rodit přirozeně ve správnou vhodnou chvíli, a tak prý vznikají různé komplikace s pupeční šňůrou, ke kterým by jinak dojít nemuselo.

V jednom případě (to sice nebyl domácí porod ale v alternativní "porodnici") nechali dítě více kooperaovat na samotném porodu než klasická snaha ho vytlačit. O porodech vím houby, ale nějak mi to dává víc smysl, že porod chce skutečně klid a pohodu (pro dítě i matku) a že je obtížné toho dosáhnout příliš seriovým přístupem v nemocnicích.
atreides
13. února 2012 • 21:08
těch spratků při domácích porodech zemře, tím lépe. alespoň nebudou dále přenášet geny svých idiotských matiček!
frostp
14. února 2012 • 10:27
vidiš to, tebe ani nemusela rodit mimo porodnici žádná idiotská matka a je z tebe idiot nebo spíš duševní chudáček....
velo
13. února 2012 • 15:42
Domácí porody:kolik českých novinářů ještě napíše o nich zavádějíci a militantní články.Doufám,že pan Doležal je jeden z posledních takto o nich píšící.
Realita je, že se musí vytvořit taková legislativa, aby k porodům doma(ale i do porodnice) mohly chodit samostatné porodní asistentky.V západní Evropě, ale i např. v Kalifornii(kde rodila moje švagrová na porodním pokoji v nemocnici) to už neni žadný problém a funguje to ku prospěchu žen i dětí.Švagrová si pochvalovala, hlavně to, že znala porodní asistentku během těhotenství, porodu i po porodu.Porodní bába chodila po porodu na návštěvy domu.
To,že se Česká gyn-por.společnost tomu všemožnými prostředky brání,se moc nedivím.Mají k tomu své profesní důvody(z krajíce by bylo uždíbnuto a také paternalistický pohled na pacienta je zde hodně zakořeněný ...).
Pan Doležal dle svého přesvědčení vidí jen argumenty jedné strany a s druhou stranou neprofesionalně vymetá.Ještě že nežijeme ve středověku a upálení za čarodejnictví je v těchto končinách minulostí.
To,že soud pro Prahu 3 udělal rozhodnutí ve prospěch rodících žen , znamená, že ženy, které chtějí mít kontrolu nad svým porodem, jsou na dobré cestě ...a přece jenom u nás té demokracie trochu je-můj názor
Pan doktor Feyraisel z ÚPMD Podolí by asi zase uvítal,soudě z názoru z konce článku, ostnaté dráty okolo "zbytku" Evropy a odsříhnutý internet pro české rodičky.
P.S.Pro p.Doležala.Možná by australská žena zemřela i v nemocnici.Zkuste si zjistit více informací, proč zemřela. Dítě žije a neuškrtilo se na pupeční šnůře.
amalie.l
13. února 2012 • 16:35
Souhlasím s výše napsaným textem, především v bodě, který popisuje fakt, že jak ženy co rodí v porodnicích, tak ženy co rodí doma, potřebují v průběhu celého těhotenství, porodu a po porodu péči, pomoc a podporu nikoli institucí (měnící se osoby, anonymní), ale jednou osoby či tým osob, které dobře znají matku a její potřeby, přání a celkovou situaci.