Komentáře

Zpět na článek

Lékaři mizí do ciziny. Zaveďme konečně školné!

24 komentářů

strassidlo
21. ledna 2012 • 15:24
http­://he­leme­se.wor­dpres­s.co­m/2012­/01/20­/skol­ne-je-nutne/#comment-3084#comment-3071
merejet
19. ledna 2012 • 16:53
Možná by pro začátek stačilo zavést školné pro všechny cizince studující na našich VŠ - tedy včetně slováků. Těch taky u nás většina nezůstane a my - tedy daňoví poplatníci jim platíme školné. Přijde mi to stejné - platím našemu studentovi a ten odejde pracovat jinam, platím slovenskému a ten se vrátí domů - jaký je v tom rozdíl?Nebo panu redaktorovi vadí jenom lékaři?
kaptn
18. ledna 2012 • 21:25
Již několikrát jsem zaznamenal zakomplexované až nenávistné články vůči lékařskému stavu a pseudokomentáře tohoto rádoby "myslitele". Soudruhu redaktore.Právě bolševici se podepsali na výsledném stavu nejen této inteligence. Stát poskytuje lidem pouze a jen prostředek ke vzdělání-cestu,ne každý ji umí a může využít.Tato společnost byla a je neustále utvrzována v tom,že prá-ce mozku je méněcennější a pro společnost tu více,tu méně dokonce zbytečná až škodlivá a proto odpovídá jejímu postoji její ohodnocování. Tato společnost ve svém morálním marasmu již 60 let je schopna ocenit a vyzdvihovat např. čutálistu a honiče kulatých nesmyslů více,než např.vědce,který byl schopen vymyslet materiál pro tuto merunu,či lékaře,schopného odoperovat zraněné koleno tohoto čutálisty,aby mohla společnost jej oceňovat ještě více. Nebo uvedu i jiný příklad tohoto neuvěřitelného snižování až degradaci myšlení a přístupu ke vzdělání a práce mozku: práce dřevorubce je cennější a hodnotnější,než práce lékaře, jak se ukázalo na jedné vývěsce úřadu práce ve Vsetíně. To vše s mohutným potleskem malomyslných a zakom-plexovaného bubnování pseudotrubadůrů Vašeho zrna,naštěstí zatím jen proti lékařům,kteří nalezli odvahu se po těch více jak 60 letech trochu účinně této společenské zlovůli konečně postavit. Mj,každý chytrý stát investuje více,či méně do vzdělání,čím více,tím více vynálezů, paten­tů,zdr­aví,­vzdě­lání dostane zpět.Je to o vzájemném respektu priorit.V našem Banánistánu s ještě potenciálem Norska a strukturou Senegalu je to tak,že plat a živobytí těchto mozků je hluboko pod platovou hranicí beskydského dřevorubce.Kulturní civilizovaná a demokratická společnost má vzdě­lanos­t,vě­domos­ti,um na prvním místě,protože toto potáhne společnost vzhůru. Počet vsítěných merun nás krátce sice proslaví,ale společnosti nakonec pomůže spíše dolů.Společnosti pomohou lidé vzdělaní a zdraví.A pokud je nechce,a svým postojem ukazuje,že snad i nepot­řebu­je,lo­gicky, ke škodě společnosti, jdou jinam za lepším
krtektucna
17. ledna 2012 • 15:33
Mám Ph.D. v chemii a pracuji v Německu jako vědec na univerzitě. Důvodem nejsou jen peníze, ale především pocit, že má práce má budoucnost. To se o vědě v ČR nyní říci nedá navzdory proklamacím a prioritním osám. Pravda je, že pokud vědecká instituce chce, může vědci dát plat v rozmezí 15 až 80 tis. hrubého. Není v tom žádná zákonná překážka.

Svoboda dělat výzkum byla pro mne důležitá, ale když se do vedení mého bývalého ústavu dostali bolševici, kteří mi rozehnali skupinu, tak jsem dal výpověď a šel jsem. Nejsem blázen, abych v takových podmínkách se o něco snažil, když dostanu 20-25 tis. čistého za dva doktoráty, 3 cizí jazyky a kvalitní a citovaný výzkum podložený publikacemi.

Takže si v klidu dodělejte doktorát a hybaj na západ. Pokud jste dobrý a chcete, tak místo odpovídající schopnostem najdete.
strassidlo
17. ledna 2012 • 11:55
Konečně zase dobrý článek!
Ano, školného je třeba, protože se vždy platilo. Za socíku bylo skyrté v nízkém nástupním platu absolventů VŠ, kteří s odvoláním na to, že musí státu uhradit za své studiudm, měli nějakých 5 let po nástupu výrazně nižší příjem, než mladší středoškoláci či lidé bez jakéhokoliv vzdělání.
tomzovy
16. ledna 2012 • 21:13
Opravdu zavedením školného zabráníme odchodů lékařů do zahraničí. Řekl bych, že ne, pane Holec. Vzhledem k malému počtu absolventů lékařských fakult ani moc peněz ze školného stát nezíská, navíc jsou to zejména lékaři, kteří nejčastěji odcházejí za lepším do zahraničí (o jiných absolventech nevím v takové míře). Jako obvykle v článku neřešíte podstatu problému, ale pouze prezentujete svůj názor.
ig_ivan
16. ledna 2012 • 16:08
Dobrý den,

mnoho lékařů hrozí odchodem, ale opravdu čeká na ně dlaň plná peněž v zahraničí? Kdyby ano, tak jim přejme regulérně ohodnocené studium a náročné povolání. Bohužel kvalita provedených prací je KATASTROFÁLNÍ - aspoň v jednom krajském městě v jižní polovině ČR. Člověk si rád připlatí několik tisíc za lépe provedenou práci, bohužel většina není schopna.

Pěkný den

I. 23let
jenik1
16. ledna 2012 • 16:43
Dyt je to naprosto jednoducha rovnice ... Doktori dostanou malo penez > odejdou, at uz do zahranici nebo ze zdravotnictvi > nemocnice personalne chatraji > chybi kvalitni lidi > mladi doktori nemaji kvalitni ucitele > kruh se uzavira a devastace zdravotnictvi se bude jen zrychlovat. Lepsi utyct z tyhle zeme dokud zdravi slouzi
eudyptula
16. ledna 2012 • 10:17
Vážený pane redaktore - všimla jsem si, že se problematikou lékařských platů zabýváte opakovaně. Jsem lékařka s téměř dvacetiletou praxí, pracující ve státní nemocnici, mající dvě atestace a k tomu i příspěvek za vedení. Nikdy, oparvud ještě NIKDY jsem nedostala průměrný plat lékaře financovaný z peněz danových poplatníků (a to i včetně přesčasů). U nás v nemocnici jsme na tabulkovém platě již hezkou řádku let.

Přemýšlím, kde se berou údaje o průměrném platu lékařů. Napadá mě toto: 1. do platu se započítávají samozřejmě i přesčasy, které mnohdy dělají i polovinu základu. 2. do platu se započítavá plat z výzkumu - financovaný ale ne nemocnicemi ale výzkumnými granty. 3. do platu se započítavjí lékové studie, financované farmaceutickými firmami - a zde se jedná též o docela slušné příspěvky (platba z farmaceutické firmy jde též přes nemocnici a lékař - výzkumník dostává jen malé procento z celkové částky). 4. Do platu se započítává i výplata z eventuelní učitelské činnosti lékaře.
Od redaktora, zabývající se touto otázkou bych očekávala, že než začne pustě závidět, tak se pousí rozkrýt jak statističtí kouzelníci k oněm publikovaným cifrám dospěli. Též by mě zajímal ne průměrný plat, ale medián platu.... Nechtěl by jste se za rozkrytím tzv. "průměrného" platu lékařů pustít?

Jinak samozřejmě souhlasím - školné je třeba - ale opět mne napadá, proč se nikdo nepozastavuje nad odchodem např. IT odborníků?
kohoutek_petr
16. ledna 2012 • 14:34
Jestli to nebude vyhrožováním svým klientům, že pochcípají.