Zprávy

Zpět na článek

ANKETA: Škodí lidem, když se dvakrát ročně mění čas?

39 komentářů

Avatar - filip100}
filip100
3. listopadu 2011 • 16:00
že otázka je špatně položená. Mně vadí přechod času vůbec jako takový. Jelikož jsem již starší, tak to skutečně cítím, ale je zbytečné vůbec něco říkat, neboť společnost je šílená
Avatar - filip100}
filip100
3. listopadu 2011 • 16:03
jako důkaz bych použil příspěvek od "panna". Ta či on má z komunismu úplně zblblej mozek, což se stalo i panu Mádlovi, ale má to štěstí a může se jet podívat do NYC, aby viděl jak vypadá jeho hloupost.
panna
1. listopadu 2011 • 16:26
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
loren1
31. října 2011 • 14:38
Protichůdné názory? Co je to za blbost. I když souhlasím s panem Jaklem, že by se měl letní čas zrušit, otázka zněla, jestli nám přetáčení hodin škodí, v tomto pan Jakl nepochopil podstatu otázky, mluví o něčem jiném. Naopak pan Uzel pochopil a mluví k tématu ankety, s ním také souhlasím, že přetáčení hodin v podstatě nemůže nikomu škodit, pokud nepočítáme občas nějaký pozdní nebo dřívější příchod v důsledklu opomenutí. Myslím si, že hlavní otázka není, zda škodí, ale zda a k čemu je potřebný a zda by neměl být už dávno zrušen, protože je to přežitek, který nám nepřináší nic, krom případných komplikací s chybějící či přebývající hodinou a z toho vyplývající nespravedlnost v platbě mzdy za noční směnu.
negativ2011
1. listopadu 2011 • 13:28
No s Uzlem tedy nesouhlasim. Hlavne s tvrzenim, ze "zdravi rozum" rika, ze posun casu mi muze vadit nanejvys jeden den. Coze??? Vzdyt v podstate vstavam o hodinu driv, tedy misto v 6 vlastne v 5 hodin! Co na tom, ze vecer mi hodiny ukazuji o hodinu vic? Telo ma svuj biorytmus a to co ukazuji rucicky nejakeho clovekem vytvoreneho pristroje na mereni casu je mu upr...e. Divim se, ze lekar rekne takovou pitomost, i kdyz to asi nebude moc z jeho oboru...

Ale i on spravne uznava, ze ekonomicky duvod uz letni cas davno nema.
pismenacislice
31. října 2011 • 09:43
Na někoho to má větší vliv, na někoho menší. Podstatné je ale, že to ničemu nepomáhá - jen to některým lidem škodí. Tedy by bylo prospěšnější, kdyby se čas vůbec neměnil.
torinese
31. října 2011 • 07:26
budou všichni fanatičtí odpůrci hradu klidně tvrdit, že černá je bílá...
Nechápu. V téhle hovadině jedeme už od bolševika, bylo by na čase to ukončit. Jen se musí někdo osmělit a přijít s tím. Vadí mi to a štve mě to -doma neustále přepočítáváme čas na ten "skutečný" a ten posunutý. Je to fakt debililta.
Avatar - filip100}
filip100
3. listopadu 2011 • 16:12
Ti kolem Hradu mně opravdu vadí, leč v tomto případě zcela a bez výjimky souhlasím s Jaklem. Posouvání času je hloupost a k ničemu. Jestli je někdo zdráv a mlád, tak ať se raději k tématu nevy jadřuje. Pozná to sám na sobě, ale později
wozzyk
30. října 2011 • 23:14
Mohli jsme si přečíst názory dvou pánů, jeden tvrdí, že změny lidem škodí, druhý, že naděláme zbytečně cavyků. I v diskusi pod článkem je to velice podobné – a co sleduji mediální zurčení kolem tématu letního času, objevují se stále tytéž argumenty. Strana zastánců stabilního času říká, jak je změna zatěžuje, jak to vadí zvěři, dětem, ekonomice. Zastánci letního času pak argumentují tím, že to přeci zase tak nevadí a že se celá věc jen zbytečně rozmazává. Většina lidí ale zjevně dané téma neřeší, přizpůsobí se a zbytek je jim putna (obávám se, že do této skupiny patří i pan doktor Uzel). Již léta mi ale chybí nějaký rozumný (nebo alespoň oficiální) důvod, proč opravdu ručičky posouváme. Úspora energie to jistě není, tak co je to? Individuální potřeba některých lidí mít v létě "déle světlo"? A převáží tyto sobecké výhody určité skupiny nad nevýhodami, které přináší jiné skupině?

Dá se dlouho bádat nad zdravotní zátěží, ekonomickými ztrátami, riziky střetů aut se zvěří a mnoha dalšími faktory, které by mohly na bázi čistě vědecké odkrýt pragmaticky plusy a mínusy změn času.

Lepší a levnější by ale mohlo být prosté otočení otázky. Nikoliv myslíte si, že letní čas škodí, ale Myslíte si, že bychom se bez letního času obešli? Co naší společnosti letní čas přináší?

Vycházím přitom ze selské logiky, která mi říká, že poledne bylo určeno okamžikem, kdy je slunce nejvýše na obloze (což platí celý rok všude mezi polárními kruhy) a hýbat s touto konstantou tam a zpět je nepřirozené. A posouvat hodiny, grafikony, dobu spánku a mnoho dalších věcí, je akce navíc. Takže by její každoroční opakování měl někdo obhájit, místo toho, aby nám někdo neustále předhazoval naší nedostatečnst, protože nám nabourání našeho životního rytmu vadí.
wozzyk
30. října 2011 • 23:19
Celý nadpis měl být Nebavme se o tom, čím změny času škodí, ale o tom, cím jsou prospěšné