Kultura

Zpět na článek

Zpěvačka Vaverková: Čeština může zaujmout. Jako něco, co má vlastní zvuk a identitu

2 komentáře

TCerny
Cestina je moje materstina a proto se mi libi z tech 7 jazyku, ktere jsem se cely muj 82 lety zivot velmi intensivne ucil nejvic.
Nicmene objektivne nahlizeno cestina zadna onomatopoicka ( zvukomalebna )rec neni- na ESC zustava ceska i nemecka zpevacka skupina mezi poslednimi.
Z jazyku ,ktere umim ,se mi nejvic libi francouzstina, spanelstina a rustina , o neco mene pak anglictina a nejmene pak nemcina ktera je poslednich 50 let muj jazyk c.1-je precisni ale ne libozvucna.
To je jiste muj individualni nazor.
Kdyz v cestine ncemu nrozumime , rikame ze je to pro nas "spanelska vesnice".
V nemcine se nazyva neco "nesrozumitelneho " " ceska vesnice ( *** ist für mich ein Böhmisches Dorf , *** ist für mich " böhmisch").
Protoze nazvy ceskych vesnici byly pro cizaky v 30.lete valce naprosto nevyslovitelne , coz je jiste relativni.
Pro me usi jsou nehezke jazyky treba baskictina ( kde je vive souhlasek za sebou ) tezko vyslovitelna, polstina a portugalstina mi pripada "sislava".
Kdybych to rekl polakovi, tak mi da "pres hubu"neb pro nej je polstina to nejkrasnejsi vubec.
Kdyz jsem se vcera dival na plavecke zavody mistrovstvi sveta postizenych ( handycapped people) tam se mi s odstupem nejvic libil ten malicky plavec bez pazi, co ani z vody nemohl startovat , neb se nemohl ceho podrzet a jediny pri startu skakal zbloku a vyhral zlatou medaili pro Nemecko a ukazovali ho v TV asi 100x a byl prestastny .
Tak smysli ale 99% vsech lidi!
King I
@TCerny Nejerektilnější ženy jsou Slovenky, východní Ukrajinky, Rusky, Japonky, a cikánky. A tanečnice.