Zprávy

Zpět na článek

Nepokoje v Londýně pokračují: Násilí, drancování, žhářství, 100 zatčených

24 komentářů

el.mimo
11. srpna 2011 • 18:10
Evoluce je nutnost přizpůsobení se novým podmínkám, za účelem přežití, ne honbou za ideály.***
cypakus
11. srpna 2011 • 00:46
Ideální svět není utopie, ale dlouhodobý evoluční cíl, podle mě.
el.mimo
10. srpna 2011 • 10:20
Ideální svět je utopie, která v důsledku vede k zotročení. Jak jsem psal, neexistuje nic na čem by se lidi ve světě shodli, takže by musela být nějakým způsobem ustavena skupina, jež by rozhodovala, co je a co není správné. Tohle už tu bylo. Mimochodem, Číňani mají patent i na totalitu.
Žijeme v reálném světě, se všemi jeho nedokonalostmi a snahu být lepší než druhý máme geneticky zakodovánu jako živočišný druh. Proto je období Britského Imperia tak zajímavé, že v pomohli jiným společenstvím v jejich rozkvětu, ač logicky v té době mohli jen vydrancovat zdroje a lidi prodat do otroctví, což byl běžný způsob zacházení s koloniemi ostatních evropských států.
cypakus
10. srpna 2011 • 00:34
Tak s tímhle pojetím civilizování nemám problém, jen je nutno dodat, že stejným způsobem jsme se civilizovali my od těch jiných kultur (a myslím, že jsme se mohli civilizovat i více). A kdyby komunikace mezi kulturami byla založena na výměně zkušeností a surovin, místo boje o ně, bylo by to pro mě svět ideální.
A jé smutné, že z technologického pokroku pořád profituje zejména úzká skupina. Pro mě jsou takovým typickým a smutným případem z poslední doby solární panely. Místo aby se využily na zvýšení energetické nezávislosti jednotlivých budov, vymyslel se ten šílený velký kšeft s výrobou a odkupem elektrické energie z těch obrovských ohavných kolektorových polí a opět profituje úzká skupina informovaných na úkor ostatních.
el.mimo
9. srpna 2011 • 22:44
No, ty technologie každopádně využíváme svobodně, každý podle možností. To "svobodně" je pro mě důležité. V zájmu lidstva se toho navyužívalo a napovídalo ažaž, a vždy z toho profitovala pouze úzká skupina, která rozhodovala co je tím zájmem, na úkor všech. Dle mého ani neexistuje zájem, na kterém by se lidstvo shodlo.
Civilisovat neznamená jen vnucovat své způsoby, ale umožnit přístup ke znalostem, což Britové činili. Selektivně, avšak stačilo to, aby ta která společnost mohla s nabytými znalostmi zacházet dál podle svého uvážení a s využitím vlastních zkušeností a při zohlednění svých potřeb tyto dále rozví­jet/mo­difi­kovat. Navíc pokud chcete technologie využít pro všechny, musíte s nimi všechny naučit pracovat = civilisovat méně vyspělé společnosti.
Jinak se musím opravit. Je kultura, již vnímám jako nadřazenou - čínská. To je neskutečný "festival" objevů, vynálezů, technických řešení, filosofických pojednání, vědeckých rozkladů, ... tisíce let starých a stále platných a používaných.
astních zkušeností a při zohlednění svých potřeb tyto dále rozví­jet/mo­difi­kovat. Navíc pokud chcete technologie využít pro všechny, musíte s nimi všechny naučit pracovat = civilisovat méně vyspělé společnosti.
Jinak se musím opravit. Je kultura, již vnímám jako nadřazenou - čínská. To je neskutečný "festival" objevů, vynálezů, technických řešení, filosofických pojednání, vědeckých rozkladů, ... tisíce let starých a stále platných a používaných.
cypakus
9. srpna 2011 • 21:26
No mě ta nadřazenost plyne už ze samotného slova civilizovat, já myslím, že všude kam Britové přišli už to civilizované bylo. A nepřijde mi mravné se natlačit se k někomu jinému do země, když mám navíc doma životního prostoru a zdrojů dost.
Ještě k těm technologiím, já se nemůžu zbavit dojmu, že kdybychom je používali k usnadnění života, tak skoro nemusíme pracovat. Bohužel je využíváme k maximalizaci zisku místo k dosažení rovnováhy.
el.mimo
9. srpna 2011 • 18:10
To se mýlíte. Já nenadřazuju žádnou kulturu nad jinou, snad jen současnou evropskou postmodernu vnímám jako naprostý úpadek. Avšak v době, kdy Britové kolonisovali svět byl (dle mého) jejich způsob fungování státní správy a mravní zásady tím nejlepším, co mohla Evropa nabídnout a bylo dobře, že tak Britové činili. Samozřejmě, že bez jejich zásahu by se společnosti jimi kolonisované vyvíjeli jinak, ale řešit to dnes je stejné, jako si říkat, že kdybych místo 3 zaškrtl 4, vyhrál bych pot.
Jistěže víme, k čemu máme vyspělé technologie - proto jsme je vytvořili. Jestli se dají využít i efektivněji/jinak, to je druhá věc. Ovšem k takovému tvrzení mi chybí dostatečná erudice. vyhrál bych pot.
Jistěže víme, k čemu máme vyspělé technologie - proto jsme je vytvořili. Jestli se dají využít i efektivněji/jinak, to je druhá věc. Ovšem k takovému tvrzení mi chybí dostatečná erudice.
cypakus
9. srpna 2011 • 14:56
Vy jste na můj vkus moc přesvědčený o nadřazenosti naši západní kultury (ve smyslu, že umíme všechno lépe). Mě by naopak moc zajímalo, jak by např. vámi zmíněné východní kultury vypadaly, kdybychom je nechali se v klidu vyvíjet. Třeba by přišly na dokonalejší způsob organizace společnosti a nahlížení na svět vůbec, ten náš mi nepřipadá nic moc extra na nejvyspělejší kulturu na planetě. My sice máme nejvyspělejší technologie, ale podle mě vůbec nevíme, k čemu je máme a jak je máme co nejefektivněji využít.
vonrammstein
9. srpna 2011 • 00:37
Nemám. Je výchovný, aby si ten postup vychutnali celej.
sendyman
9. srpna 2011 • 00:36
Je to děs. Když si pomyslím, že by byl člověk závislej jenom na RX a "far"...
Hajzlové jedni, policajti a ještě ozbrojení - zavraždili chudáka taťku od čtyř dětí!