Zpětné zrcátko

Zpět na článek

Vladimír Mertlík: Mnichovská dohoda, II. díl – Zbabělost se neodpouští

5 komentářů

Pavel Maleček
5. října 2023 • 06:01
No Mertlík v mezi rádoby intelektuály obvyklé snaze poplivat vlastní národ a stát cudně mlčí o dnes známém faktu, že vedení německé armády bylo připraveno v případě Hitlerova rozkazu k válečnému tažení vůči ČSR tento rozkaz odmítnout a Hitlera z vedoucí funkce sesadit.

Takže ČSR vojenský odpor, zvláště pro těch 60 milionů v II. světové zabitých by smysl měl (byť hraniční opevnění nebylo plně funkční jak Mertlík upí), je však otázkou co by bylo dál. Soužití s Němci, totiž vždy končí jejich snahou svého souseda ovládnout ... viz i dnešní EU s jasnou německou dominancí. Prostě tohle oni mají v genech.

A tak není od věci připomenout si i to, že část historiků tvrdí, že tím Benešovým plánem bylo vtáhnout Německo do předem prohrané války, po jejímž skončení bude možné sudetské Němce z ČSR vyexpedovat. Což se nakonec stalo. Je však otázkou, zda Beneš do své kalkulace zahrnul možnost rozsahu války jaký nakonec byl a důsledky, které to vyvolalo. Vč. víc jak 40. leté okupace střední Evropy Ruskem.

Jestli ano, tak to byl plán vskutku ďábelský. Který sice Česko fyzicky zbavil Němců, ale ta cena za to byla i je, doma i celosvětově šílená. I když proč by pak měla smysl vražda dnes Sv. Václava, že?
Annika
30. září 2023 • 20:20
Fasismus dnes prichazi ze stejne strany,pohrobci nacistu se pokousi dokonat Hitlerovo dilo a v EU zastavaji dulezite funkce. http­s://ww­w.you­tube­.com/l­ive/­6_6mrv­MHhZ8?­si=6qir­ZXOV­WKDes_­Np
Richard Šebesta
30. září 2023 • 18:31
V souvislosti s výročím Mnichova si dovolím úvahu.Jsem už důchodce ale dějiny mne vždy bavily a zvláště ty naše ve 20.století. Ve škole v 60.a 70.létech nás lživá komunistická propaganda učila samé lži a nesmysly. Třeba o Mnichovu i to že nás západ zradil a že jediný SSSR nám zůstal věrný ! Když se na to člověk podívá objektivně tak zjistí že to není tak zcela pravda. Beneš sám jak nyní zjišťuji se na tom podílel svým návrhem jehož se západní politici pak chytili. I ta pomoc SSSR byla sporná za prvé musela by nám pomoct Francie a za druhé se SSSR jsme tehdy neměli společnou hranici. Přechod přes rumunské a hlavně polské území pro jednotky SSSR nepřicházel do úvahy. Západ tehdy projevil přemíru snahy se vyhnout válce a ustupoval Hitlerovi co to šlo. Jednalo se o nás bez nás. Rok po Mnichovu válka stejně začala. O 84 let později podobná situace tentokrát šlo o Ukrajinu a tehdy jako Hitler, nyní Putin měl jisté požadavky. Jenže zatímco tehdy byl západ až přehnaně benevolentní k Hitlerovi nyní nechtěl západ ruské (Putinovy) námitky o neutralitě Ukrajiny ani slyšet. Nereagoval na ně a to přesto, že president USA věděl co Putin chystá minimálně 2 týdny dopředu. Západ mohl kdyby chtěl uspořádat nový Mnichov řečeno obrazně ale nyní za účasti nejen Ruska a NATO ale i Ukrajiny. Možná že by se nyní podařilo to co tehdy ne, zabránit válce.
Je to jen úvaha ale rozhodně se to mělo zkusit a západ udělal chybu, chtělo to více empatie už i proto že Putin nebyl Hitler !
honza-dc
30. září 2023 • 16:54
Mnichovská zrada, diplomaticky Mnichovský diktát. Dohodu jsme měli s Francií.
Jan Kalíšek
30. září 2023 • 11:45
Malé objasnění k poznámce o tajném Benešově plánu: http­s://pl­us.roz­hlas­.cz/taj­ny-predmnichovsky-plan-mohl-benese-stat-funkci-ministra-necase-ale-zivot-8080026