Komentáře

Zpět na článek

Viliam Buchert: Jak by dopadlo polské referendum o migraci a důchodech u nás? Stejně, odpovědi by byly NE

8 komentářů

Martin Tuhý
27. srpna 2023 • 23:27
Bože, tohle je tak trapný populismus, ale co chtít po pravičácích, vždy byli jednodušší.
Richard Šebesta
27. srpna 2023 • 09:54
Tak začnu hned tím, že u nás se jakákoli vláda a je jedno je-li červená nebo pravicová bojí referend. Chce někdo důkaz ? V roce 1998 před volbami (které byly mimořádné) se začalo diskutovat o vstupu do NATO. Zemanova sociální demokracie slíbila ve volební kampani že s členstvím v NATO souhlasí za podmínky že bude o tom referendum. Jak Známo soc.dem. volby vyhrála těsně před ODS ale Zeman jak je jeho zvykem sliby nikdy neslnil. Dle Hitlerovy poučky , kterou se řídí mimochodem i dnešní vláda tedy: slíbit lze cokoli ale splnit se nemusí nic, se žádné referendum nekonalo.Takže úvahy pana Bucherta jsou mimo realitu. Naše vládní garnitury se bojí hlasu lidu platí to jak pro levici tak pravici.Kdyby bylo u nás referendum na toto téma. Těžko představitelné u nás bude referendum celostátní na svatého dyndy ! Mimochodem s Běloruskem nehraničíme Herr Buchert.Takže na závěr staré ale trefné pořekadlo : kdyby byly v komíně ryby,nemusely by být rybníky.
Ferdi Nand
27. srpna 2023 • 01:09
My už tu máme jednu skupinu uprchlíků přes 400 let a dodnes se necivilizovali, takže si můžeme představit co se sem hrne dnes. Neustále natažené pazoury a když se jim zmíníte o práci, jste rasista.
Richard Šebesta
27. srpna 2023 • 11:34
@Ferdi Nand Trefné a pravdivé.Možná že to je pravda jen z 50 % ale těch 50 % je je sicher !
LUF3
26. srpna 2023 • 21:53
Občan by měl vědět dopad každé takové volby, co znamená "rozprodej", výhody a nevýhody. Nejenom nevýhody, nebo výhody. Např. Němci si většinově zvolili odchod od jaderné energie a obyčejný člověk nedomyslel, že to povede k drahotě, drahým, nekon­kuren­ceschop­ným produktům a úpadku hospodářství.
Cena za dřívější odchod do důchodu: budou nízké důchody. A chtělo by to říct o kolik ... atp.
Migranti: "Druhá část otázky je pak zavádějící, protože Polska se stejně jako Česka týká výjimka z nové evropské legislativy kvůli přijímání velkého množství uprchlíků z Ukrajiny a mechanismus přemísťování uprchlíků je tedy jiný. "
Tady redaktor naskočil na lež pana Rakušana. Ptali se novináři Rakušana, ve kterém dokumentu je ta výjimka a on odkázal na dokument, kde nic takového není. To zaprvé, zadruhé taková případná výjimka by platila jenom dokud Ukrajinci budou uprchlíci, tj. do skončení války. Budoucnost delší než nějaký ten rok, jakoby nikoho nezajímala?
Martin Tuhý
27. srpna 2023 • 23:26
@LUF3 UA mají dočasnou ochranu, po skončení (asi) v roce 2025 by dle současných pravidel museli do azylového řízení, tedy by se počítali stejně jako třeba Afričani v Itálii. ČR by tedy kvůli velkému množství uprchlíků dostávala peníze a mohla by je dát k relokacím po EU, z toho by se ale čeští podnikatelé pomátli, tak uvidíme co za status jim vymyslíme. Kde je pro ČR problém?
LUF3
29. srpna 2023 • 20:06
@Martin Tuhý
Po skončení války už nebudou váleční uprchlíci, i když u nás zůstanou (nemáme povinnost si je tu nechat, je naše věc, jak se zachováme). Ale vznikne nám povinnost přijímat uprchlíky třeba z Afriky.
Martin Tuhý
30. srpna 2023 • 17:04
@LUF3 Nene, po skončení války, potažmo po skončení dočasné ochrany (nemusí se shodovat s koncem války) se dle současných pravidel stanou klasickými migranty a spadnou do našeho azylového systému, tedy budou úplně stejní migranti jako ti, kteří se připlaví z Afriky (samozřejmě, že je nebudeme chtít v azylovém systému, který by okamžitě zkolaboval a samozřejmě si je zde budeme chtít nechat). Žádná povinnost přijímat uprchlíky z Afriky není ani nebude.