Komentáře

Zpět na článek

Petr Mach: Inflace obrala lidi za dva a půl roku o čtvrtinu úspor. Z nebe nespadla, může za ní ČNB

20 komentářů

Jirka_S
15. srpna 2023 • 14:48
Jj, jistě. Když se to hodilo proti AB, tak za to mohla "vláda". Pětidemolice za nic nemůže, ačkoliv udělá ještě větší dluhy, protože je potřeba započítat veškeré půjčky, které nejsou v rozpočtu i třeba PPP projekty. Vše se nakonec bude muset splatit i s úroky a navíc i s dluhy EU.
Soňa Benešová
14. srpna 2023 • 10:36
Začalo to rozdáváním peněz všem za Covidu, i když se nepracovalo. Lidi nahromadili neuvěřitelné množství peněz, poněvadž je neměli za co utrácet, když bylo zavřeno. Také státní zaměstnanci dostávali hromadně přidáváno, průměrný plat byl a je asi stále vyšší než v komerční sféře, kde bohatství vzniká, a to bez ohledu na to, že stát neposkytuje lepší služby než dříve, naopak, bobtná a věci komplikuje. Včetně lékařů, kteří nezajistili péči pro nemocné Covidem, nezapomínejme, že jsme byli " nejlepší" na světě v počtu mrtvých. Také ve školství - více peněz, výsledky nejsou. A jak nabobtnaly úřady a lejstra všude, to je bez diskuzí.
Soňa Benešová
14. srpna 2023 • 10:43
@Soňa Benešová Nejlepší je argument, že ve státním jsou více vzdělaní lidé než v komerční sféře. U nás si všechny tety z úřadu doplácaly Bc. a Mgr. na všelijakých podivných školách, a hned je důvod jim nasypat prachy. Na pasovém sedí Inženýrka, udělá vám fotku, otiskne palce, vyplní formulář. To zvládne šikovnější absolvent Základní školy. Ale je Ing. a důvod, aby jí bylo nasypáno.
Uživatel_5667756
13. srpna 2023 • 17:38
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
viktor viktor
11. srpna 2023 • 17:23
Za vysokou inflaci může především šéf Českého protektorátu , teoretik Fiala a jeho amatéři. Parta ze Strakovky, podporovaná hlasy pacientů dr. Chocholouška ( Pekarová, Benda, Vystrčil atd. ). Vše nyní pod taktovkou soudruha agenta Pávka, který , mimo špiclování a vybírání příspěvků KSČ, nikdy nepracoval. A díky hlouposti českých voličů ani nebude. Bartoš a jeho marxisti tomu nár. hospodářství také dávají zabrat. Karel Kryl to odhadl dost přesně. Nic hezkého nás, díky výše jmenovaným, nečeká.
Uživatel_5667756
13. srpna 2023 • 17:39
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
viktor viktor
13. srpna 2023 • 17:59
@Uživatel_5667756 Až na to hezké “ foto “ , jako obvykle žádné argumenty ? To je slabé ☕️ .
Martin Tuhý
5. srpna 2023 • 16:30
Pár niemandů se vzděláním z VŠE si nahoře hraje s malou regionální měnou pro 10 milionů lidí, jednou je 27 za euro, jindy 23, teď zase asi 24,5. Neznám inteligentního člověka, který by tuhle parodii na měnu držel ve větším množství, úspory se ukládají v eurech, případně v akciích na zahraničních burzách. V ČR člověk nikdy neví jakou cenu bude ta kravina zvaná česká koruna mít příští týden. Sranda je, že už cca polovina všech firemních úvěrů je v eurech
Soňa Benešová
11. srpna 2023 • 14:34
@Martin Tuhý Na druhé straně, po celkovém zdražení už jsou rozdíly v cenách mezi námi a zbytkem EU prakticky žádné a přechod na Euro by běžel jak po másle. Předtím jsme byli levnou zemí.
saku
5. srpna 2023 • 03:21
Není to tak zlé. Není tam zahrnuto přidání platů zaměstnanců a důchodů. Také tam nejsou zahrnuty úroky až 6% na spořících účtech. Pokud jsem to nepřehlédl. Výsledek je pak výrazně jiný.
LUF __
4. srpna 2023 • 16:15
Je tam chyba v tom, že na obrázku je Michl, když tehdejším guvernérem byl Rusnok. Jinak, je to taky trochy zjednodušené. Do oběhu se dostávají nové koruny také skrze dluhy. Jednak dluhy domácností a firem, částečně i za ně může Rusnok, že držel dlouho nízké sazby a tudíž levné úvěry, za druhé za ně můžou voliči, že zvolili vlády, které nás zadlužují. Za třetí za inflaci může nedostatek některého zboží kvůli covidu ale hlavně zdražené energie kvůli 1. zelené tranzici a 2. kvůli Putinovi
Jan Kalíšek
4. srpna 2023 • 19:47
@LUF __ Guvernérem po většinu doby kurzového závazku byl Singer. Rusnok se ho zbavil nejrychleji, jak mohl.
Jindra1956
4. srpna 2023 • 14:43
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Uživatel_5252308
4. srpna 2023 • 14:23
Jan Vacek
Omlouvám překlep ve slovech potenciál a zadlužování.
David Slovák
4. srpna 2023 • 13:44
Zapomíná na jednu věc... intervence končily masivníma spekulacema na růst koruny. Dá se říct že spekulanti dali ČNB desítky mld € úplně za nic. Kdyby intervence skončily jako blesk z čista jasna, tak se to na kurzu koruny neprojeví přímou úměrou, že se vytisklo méně korun. To znamená že konec intervencí za inflaci nemůže. Pokud by se teď začaly ty koruny(Teda vlastně devizové rezervy) utrácet... to by způsobilo inflaci. Ale záleží za co... elektromobily z Číny by nevadily, zlato jo, ale tam nás "chudé" inflace moc netrápí 🤣
Marián Uchytil
4. srpna 2023 • 13:39
Tak nechápu o čem se polemizuje. Peníze tiskne ČNB. Kdysi musely být peníze podložené zlatem ale dnes tohle pravidlo neplatí, takže to musíme zaplatit hodnotou peněz...! Kdyby ČNB aspoň více zvedla úroky na vyšší hodnotu, musely by i banky dát vkladatelům více a byl by z inflace menší problém pro střadatele!!!
krist30996
4. srpna 2023 • 13:05
To už je rozpad státu, na čemž se podílí kriminální zločinnost soudních
pomatenců a exekučních vyděračů neváhající okrádat a ničit rodiny. To je vrchol zrůdnosti a právní perverze a oni si ještě myslí, že se jim za tyto zločiny
nic nestane.
Uživatel_5252308
4. srpna 2023 • 13:04
Jan Vacek
Inflační poteniál vytváří především stálé zadlužovní, kterým se překlenují různé nerovnováhy vč. neekvivalence rozdělování a směny. deficity apod. A to by nebylo možné bez masívních měnových emisí centrálními bnkami. Současnou inflaci odstartoval růst cen energií vyvolaný zejm. zbytečnou roztržkou v hospodářské spolupráci s Ruskem, která mohla i přes jeho exces s Ukrajinou, také ve prospěch mírového řešení, pokračovat. Dále to je nevyhovujícím tržně obchodním systémem obchodu s energiemi v EU, který podlehl spekulacím, i jednostrannými zásahy do energetickch zdrojů z ekologických důvodů. Nepochybně intervanoval i deficit něktrých komponent a materiálů. Od toho se pak významně odvozoval cenový vývoj v dalších odvětvích. Jde o problém globální ekonomiky vč. funkčnosti tržně obchodních systémů a hospodářských politik, na který nemůže mít ČNB významný vliv.
Martin Tuhý
5. srpna 2023 • 16:32
@Uživatel_5252308 "zbytečnou roztržkou v hospodářské spolupráci s Ruskem, která mohla i přes jeho exces s Ukrajinou," )), jasný Čecháčku, až ti znásilnim mámu, doufám, že to nazveme excesem a budeš ode mě nadále nakupovat )
Liba Metloková
4. srpna 2023 • 12:59
Nejen ČNB, ale i současná vláda. ČNB dělá monetární politiku,ale vláda fiskální, takže má na tom větší podíl než ČNB.