Zprávy

Zpět na článek

Na Šumavě se práškovat nebude, kácet ano. Ministr překvapuje

5 komentářů

trubar
26. dubna 2011 • 10:17
Ale kdepak ministr, vaše velevážená pozornosti; J. Stránský, ač bývalý federální ministr je zrovínka teď ředitelem NP Šumava. A my mu tu držíme palce!
hrcprc
25. dubna 2011 • 18:27
Starosta, nota bene právník, v roli experta je osvědčeným konceptem pro ta správná politická rozhodnutí. Podle čeho se pan Chalupa rozhodoval? Podle názoru rady, jejíž vědeckou část de facto zrušil - pozor, ne 'ekologickou', ale vědeckou.
Ekosystém lesa se tvoří staletí. Myslíte, že mu prospějí každoroční změny koncepcí?
Honzik
kovarik
25. dubna 2011 • 16:37
Kdo je, prosím, ministr Stránský?

Tedy ne, že bychom již neměli kdysi ministra Stránského - ale to bylo za první republiky....

Trochu pozornosti při psaní by neškodilo.
jachymc
27. dubna 2011 • 16:25
Stránský - tenhle Stránský - byl ministr - zdravotnictví a dopravy. Sice přepis, ale pochopitelnej.
jachymc
25. dubna 2011 • 16:10
Pokud si dobře pamatuji - smrková monokultura na Šumavě nevznikla vlivem špatného hospodaření člověka (v době, kdy majitelem byli Schw­arzen­berge­rové), ale v době, kdy hurikán (ale opravdu už nevím jaký) shodil podstatnou část tamnějších lesů. Bylo přistoupeno k tomu, že se sáhlo po geneticky blízkém smrku Alpském (i když si tenkrát s genetikou nikdo hlavu nelámal - vzali co bylo po ruce v jiné části panství) a rychle zalesnili vznikhlé holiny. Tím byla zachráněn "les na Šumavě".

Dnes "sklízíme" co tenkrát zasázeli a k tamnějším lesům by se tedy podle toho mělo přistupovat - ne jako k pralesu, který si pomůže sám, ale jako k člověkem vysázenému lesu - je normální, že se stejnověké a smrkové monokultury velkoplošně rozpadnou. Ale mimo jiné i proto, že v našich podmínkách nejsou přirozené, samy se obnoví jenom velmi těžko.