Vietnamská popová hvězda Mai Khôi

Vietnamská popová hvězda Mai Khôi Zdroj: Facebook

Vietnamská popová hvězda Mai Khôi
Vietnamská popová hvězda Mai Khôi
Vietnamská popová hvězda Mai Khôi
Vietnamská popová hvězda Mai Khôi
Vietnamská popová hvězda Mai Khôi
10
Fotogalerie

Vietnamská Lady Gaga trápí komunistický režim – kandiduje do parlamentu

Popová hvězda Mai Khôi (32), které se někdy přezdívá vietnamská Lady Gaga, se rozhodla opět potrápit komunistický režim své země. Společně se skupinou disidentů, novinářů a právníků se rozhodla kandidovat na nezávislé kandidátce v květnových volbách do parlamentu. Podle znalců místních poměrů tím Khôi riskuje svoji úspěšnou kariéru.

Mai Khôi šokuje státem řízená média i komunistickou nomenklaturu již delší dobu. Barvou svých účesů, jindy extravagantním oblečením, nebo písní „Selfie Orgasm“. Ta ovšem není o sexu, ale dělá si legraci z módního focení selfie.

Teď se ale ve Vietnamu velmi známá a populární zpěvačka rozhodla připojit ke stovce nezávislých kandidátů, kteří chtějí vstoupit do parlamentu. A může to být, jak upozornila agentura AFP, riskantní mise.

„Diskuse v médiích se ihned soustředila na to, zda je vhodné, aby byl někdo s takovými názory, životním stylem a způsobem oblékání členem Národního shromáždění. Doufám ale, že mě lidé budou posuzovat podle síly mých myšlenek, nikoli podle barvy vlasů,“ citoval zpěvačku japonský web Japan Times. Pokud by byla zvolena, chce se věnovat právům žen či homosexuálů.

Jak je ale možné, že v komunistickém Vietnamu, kde režim vládne po desetiletí tvrdou rukou a běžně zavírá do vězení své odpůrce, mohou lidé vůbec svobodně kandidovat? V Číně či Severní Koreji to tímto způsobem nelze.

Vietnam má překvapivě demokratickou ústavu, která umožňuje jakékoli osobě starší 21 let, aby usilovala o vstup do parlamentu, který má 500 členů. Realita je pak ale jiná – kolem 90 procent všech poslanců a poslankyň bylo v minulosti členy komunistické strany a zbytek představovali většinou bohatí podnikatelé, kteří měli dostatek peněz na kampaň, sledovali pouze své obchodní zájmy a režimu moc nevadili.

Podle některých právníků se bude snažit režim i teď najít cesty, jak kandidaturu nezávislých a částečně i protirežimních kandidátů, kterých je kolem stovky, zablokovat. Registrace byla ukončena 13. března, ale úřady mohou kandidátům postavit do cesty byrokratické překážky.

Také Mai Khôi oznámila, že ji už bylo naznačeno, že kvůli drobným administrativním nesrovnalostem může být její kandidatura zamítnuta. Ovšem v době sociální sítí to nebude možné utajit ani ve Vietnamu, kde je navíc zpěvačka hodně populární zejména u mladých lidí. „Pokud mě pustí k volbám, bude to signál pro svět, že volební proces je spravedlivý,“ říká Khôi.

„Nejsem naivní,“ dodává jiný nezávislý kandidát, vědec Nguyen Quang A. „Moje šance na zvolení jsou 1 ku 10 miliardám, ale zkusím to, pokud mě vůbec k volbě připustí.“

Hanojská vláda se oficiálně ke kandidatuře protirežimních a nezávislých kandidátů nevyjádřila. Národní volební komise ale v minulých dnech uvedla, že některé kandidátky finančně podporují „cizí reakční skupiny“.

Zpěvačka Mai Khôi ale režim ráda provokuje, proto to zkouší.