Sesuv půdy na jihu Číny zavalil na 20 budov, pohřešuje se 27 lidí

Sesuv půdy na jihu Číny zavalil na 20 budov, pohřešuje se 27 lidí Zdroj: ČTK

Sesuv půdy na jihu Číny zavalil na 20 budov, pohřešuje se 27 lidí

Rozsáhlý sesuv půdy v průmyslové zóně jihočínského města Šen-čen dnes zavalil na dvě desítky budov. Počet případných obětí zatím není znám, 27 lidí se pohřešuje. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na úřady a místní média, podle nichž se podařilo zachránit čtyři až sedm osob.

Městští hasiči na svém webu uvedli, že valící se zemina zasypala 18 budov, z nichž jedna se zřítila. Představitel městských úřadů Li I-kchang ale později uvedl, že zavaleno je 22 továrních objektů, které patří 15 společnostem.

Sesuv podle údajů hasičů postihl oblast o rozloze 20.000 metrů čtverečních na severozápadním předměstí Šen-čenu. Zachránit se prý podařilo sedm lidí. Li hovořil o čtyřech zachráněných.

Státní televizní stanice CCTV informovala, že v sousedství zasažené průmyslové zóny je obytná čtvrť. Mezi budovami, které uvolněná zemina zavalila, jsou také dvě dělnické ubytovny.

Podle zástupce městského bezpečnostního úřadu Žen Ťi-kuanga se před hrozícím sesuvem podařilo včas přesunout do bezpečí většinu lidí. Upřesnil, že je pohřešováno 27 lidí - 21 mužů a šest žen. Tři lidé jsou zranění. Na místě teď pracuje na 600 záchranářů.

CCTV rovněž informovala, že v blízkosti sesuvu vybuchl plynovod. Žádné bližší podrobnosti neuvedla a není jasné, zda mezi poškozením plynovodu a sesuvem je nějaká souvislost.