Rakousko na pomoc s přílivem imigrantů povolalo armádu

Rakousko na pomoc s přílivem imigrantů povolalo armádu Zdroj: EPA

Německo asi zavede kontroly na hranicích s Českem, Maďarsko chystá výjimečný stav

Německo zřejmě zavede hraniční kontroly i s Českem a může k tomu dojít prakticky každým okamžikem. Stejné opatření, ke kterému na rakouské hranici Německo přistoupilo už v neděli, dnes zavedlo i Slovensko a Rakousko. Maďarsko, které je přílivem imigrantů zavaleno nejvíce, chystá od úterý výjimečný stav.

O zavedení německých kontrol na hranicích s Českem a Polskem píší německá média, potvrzují je i prohlášení německých politiků. Saský ministr vnitra Markus Ulbig potvrdil, že mezi německou policií a českými úřady byly zapojeny "horké linky s cílem rychle reagovat na aktuální vývoj". Zatím je situace na sasko-české hranici mnohem klidnější než na bavorsko-rakouské, ale podle serveru MOPO24 se to může změnit "během několika hodin". Ulbigův bavorský kolega Joachim Herrmann zase prohlásil, pokud tok migrantů na uzavření rakouské hranice zareaguje "úhybným pohybem" a vydá se do Německa jinudy, je možné obnovení kontrol i na dalších hranicích.

Dočasné kontroly na svých hraničních přechodech s Maďarskem a Rakouskem zavedlo ode dneška Slovensko. V souvislosti se stávající migrační vlnou v EU Slovensko podle tamního ministerstva vnitra také vyslalo na hranice dalších 220 policistů a zintenzivnilo hlídky i v pohraničí mimo oficiální hraniční přechody.

Rakousko na pomoc s přílivem imigrantů povolalo armádu. Nasazeno má být 2200 mužů. Kancléř Werner Faymann řekl, že těžiště činnosti armády nebude spočívat v kontrole hranic, ale v humanitární práci ve vnitrozemí. Armáda ale má být nasazena i na hranicích, pokud to bude vyžadovat situace.

Maďarsko od úterý zavádí řadu přísných opatření, která mají společně s novým plotem na maďarsko-srbské hranici zastavit příval běženců. Podle maďarských médií bude policie jejich dodržování strikně vyžadovat. Uprchlíkům, kteří budou chtít překročit hranice na přechodech, bude podle zjištění novinářů oznámeno, že nemají schengenská víza, tudíž nemohou být vpuštěni do země a mají se vrátit do Srbska. Pokud do Maďarska vstoupí ilegálně, budou zadrženi.  

Migrační tlak se ale zřejmě kvůli tomu v posledních dnech výrazně zvýšil. V neděli padl denní rekord, když do země přišlo 5809 lidí. Dnes očekávají maďarské úřady příjezd další 5 až 10 tisíc migrantů. Srbsko údajně v obavě před uzavřením maďarské hranice dnes převáží tisíce běženců přes své území autobusy k maďarské hranici, aby ji stačili přejít do půlnoci.

Německo si už nejspíš uvědomuje, že špatně odhadlo sílu migrační vlny. Německý vicekancléř Sigmar Gabriel oznámil, že nejspíš letos přijde až jeden milion uprchlíků, a nikoliv 800 tisíc, jak se dosud předpokládalo.

Německo letos muselo už několikrát přehodnotit odhady týkající se počtu přicházejících uprchlíků. Ještě v červenci vycházelo ministerstvo vnitra z toho, že země přijme kolem 450.000 žadatelů o azyl, minulý měsíc číslo stouplo na 800.000. V loňském roce v Německu o azyl požádalo 203.000 lidí.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) aktuální opatření Německa a Rakouska na hranicích neřeší problém migrace. Nejsou zajištěny vnější hranice schengenského prostoru, řekl novinářům po dnešním zasedání vlády v Brně. Česko proto podle něj na odpoledním jednání ministrů vnitra EU podpoří opatření k ochraně evropských hranic.