Nejšťastnější země jsou v Latinské Americe

Nejšťastnější země jsou v Latinské Americe Zdroj: Profimedia.cz

Nejšťastnější země jsou v Latinské Americe, první je Paraguay. Česko je až na 102. místě

Pocit štěstí může být velmi subjektivní. Ale podle nové studie agentury Gallup, která patří mezi nejznámější a nejvlivnější na světě, ho v poslední době pociťují zejména lidé v Latinské Americe. Pro mnohé je to překvapení, ale podle odborníků to plyne z jejich pozitivního přístupu k životu. Naopak věčně nespokojení Češi jsou až na nelichotivém 102. místě ze 143 hodnocených států.

Gallup dělal průzkum pouze u dospělých osob a ptal se jich například na tyto otázky: Měl jste pocit, že vás dnes lidé respektují? Usmíval jste se dnes? Naučil jste se v poslední době něco zajímavého? Měl jste pocit radosti? Jaké máte pozitivní a negativní emoce?

A podle odpovědí je „nejšťastnější“ zemí na světě jihoamerická Paraguay. A v první desítce jsou pouze země ze střední a jižní Ameriky. Následují Kolumbie, Ekvádor, Guatemala, Honduras, Panama, Venezuela, Kostarika, Salvador a Nikaragua. Na 11. místě jsou shodně Filipíny, Singapur a první evropská země – Švýcarsko. Tam jsou lidé, zdá se, skutečně spokojení a šťastní.

Ke stejnému hodnocení se dopracovaly státy na 15. až 25. místě. I tam vládne většinou podle respondentů se životem spokojenost a pohoda: Jsou to USA, Kanada, Argentina, Bhútán, Chile, Dominikánská republika, Nizozemsko, Nový Zéland, Rwanda, Švédsko a Norsko.

Naopak Česká republika vypadá z tohoto pohledu zachmuřeně a pesimisticky, protože 102. místo v celkovém pořadí je mimořádně podprůměrné. Před námi je i Tádžikistán, Burundi či Albánie. A hned za námi rozvrácené země jako Libanon, Čad a Haiti. Češi se prostě ze života nedokážou radovat, nebo to alespoň nechtějí někomu sdělit.

Umístění dalších zajímavých zemí: Čína (43), Polsko (62), Rusko (85), Slovensko (85) a nešťastná Ukrajina je až na 130. místě.

Na samotném konci žebříčku (nebyla hodnocena například Sýrie, kde nebylo možné průzkum uskutečnit) se nacházejí Bangladéš, Srbsko, Turecko, Tunisko a Súdán. U Srbů a Turků ta míra pesimismu také překvapuje.