Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Zástupci Vietnamců chtějí, aby se Babiš omluvil za výroky o neplacení daní

Ministr financí Andrej Babiš ve čtvrtek prohlásil, že „Vietnamci neplatí daně“. Zástupci vietnamské komunity se ale ozvali a požadují po vicepremiérovi omluvu. Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti k tomu vydal v sobotu večer prohlášení, jehož část zveřejňujeme:

„Tvrdit veřejně v Parlamentu České republiky, že ´evidence tržeb se nepřipravuje kvůli živnostníkům, ale kvůli Vietnamcům, kteří jak známo neplatí daně´ je trapné, protože výběr daní u milionu našich živnostníků nemůže ovlivnit jakákoliv část z třiceti tisíc Vietnamců, kteří u nás podnikají jako fyzické osoby - OSVČ.

Nikdo, ani ministr financí ČR, nesmí paušalizovat přestupky jednotlivců na celou vietnamskou komunitu, na všechny podnikající Vietnamce u nás, z nichž někteří zaměstnávají i české občany. Opět je pracovitost naprosté většiny slušných a řádně podnikajících i daně platících Vietnamců někomu solí v očích. Opět zřejmě lobby určitých obchodníků, kteří chtějí mít monopol (aby mohli socialisticky pracovat za kapitalistické peníze), se chce zbavit konkurence, která je v kamenných večerkách nahradila po celé zemi ku prospěchu našich občanů.

Je škoda, že ministrovi financí chybí informace o tom, jak na mnoha vesnicích čeští živnostníci sami skončili podnikat často v jediné místní prodejně potravin a nikdo z Čechů o tuto práci na své vlastní riziko neměl zájem, ale naštěstí je zachránili Vietnamci, kteří jedinou prodejnu potravin v obci ku prospěchu zejména důchodců a mladých rodin úspěšně provozují, dokonce s mnohem větší provozní dobou.

Služby vietnamských živnostníků oceňuje široká veřejnost, což dokázal březnový průzkum agentury Meridian pro pořad ČT Fokus Václava Moravce zaměřený na vztah veřejnosti k národnostním skupinám žijícím v České republice, ve kterém se Vietnamci umístili hned za Slováky a Poláky, dokonce před Němci, Ukrajinci, Rusy, Araby i Romy.

I když to asi někomu moc vadí, tak v Parlamentu ČR přednesená trapná výmluva na Vietnamce neobstojí, protože Vietnamci podnikající jako OSVČ již několik let platí dvojnásobně vyšší daně než například Ukrajinci pracující na stavbách jako OSVČ a navíc většina Vietnamců ve svých kamenných obchodech po celé zemi již dávno má moderní elektronické pokladny Ale také ochotu, velkou otevírací dobu a úsměvy.

Ne každý Čech je zloděj, tunelář nebo vrah a také ne každý Vietnamec je pěstitel marihuany, výrobce nebo prodejce drog, či neplatič daní. Naprostá většina zde žijících Vietnamců nemá s drogami vůbec nic společného a také naprostá většina vietnamských podnikatelů řádně státu platí daně.

Proto Česko-vietnamská společnost odsuzuje paušální výrok pana ministra Andreje Babiše přednesený 12. března v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a žádáme, aby se ministr naprosté většině slušných a poctivě pracujících vietnamských podnikatelů, jenž řádně platí daně, omluvil. Nejlépe do 10. května, do příjezdu prezidenta Vietnamu na oficiální návštěvu České republiky.“