Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia

Hamás už není teroristický. Naštěstí jen na chvíli

Označením teroristická organizace častovala palestinské hnutí všechna světová média. Nebylo to neopodstatněné. Na pomyslném blacklistu se skupina ocitla v roce 2003, jenže bohužel nesprávnou cestou. 

Hamás, palestinské hnutí odporu, které stojí za velkou částí teroristických útoků v Izraeli, vzniklo již v osmdesátých letech. Že jde o teroristickou organizaci, nevyvrátil ani klíčový fakt, že v roce 2006 vyhrálo toto hnutí, jež od dob svého vzniku prošlo značným vývojem, v řádných volbách.

Nyní ale bude tato teroristická organizace na přechodnou dobu ze seznamu podobných organizací vyškrtnuta, protože se vyskytly jisté chyby, které byly zjištěny při jejím zapsání do seznamu. Například, jak uvádí dnešní deník The Times of Israel, soud Evropské unie začlenil organizaci na seznam díky informacím z médií. To je však údajně nedostatečné, mělo spíše dojít k celkovému zhodnocení a vlastní analýze činů této organizace. Zmrazení finančních prostředků Hamásu, respektive jeho vrcholných představitelů, však toto dočasné vyškrtnutí ze seznamu nijak neovlivní. Jeho předáci nadále nebudou mít přístup ke svým zahraničním penězům.

Aby však nedošlo k protestům ze strany Izraele, jež by v tomto případě byly zřejmě oprávněné, upozornila Evropská unie izraelské vedení, že jde pouze o dočasnou změnu. Jakmile budou formální nedostatky napraveny, organizace na seznam opět přibude. Jak unijní soud ve svém rozhodnutí zdůraznil, verdikt fakticky „neznamená žádnou podstatnou změnu v hodnocení Hamásu jako teroristické organizace“. Zmrazení účtů představitelů Hamásu bude prý trvat ještě další tři měsíce nebo do ukončení odvolacího řízení. Proti rozhodnutí soudu se lze odvolat.