Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek Zdroj: foto isifa.com, mafra, zátorský

Družka šéfa poslanců ANO Faltýnka odešla pro střet zájmů z ČD. Tak ji najali externě

Partnerka šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka Lenka Linhartová odešla kvůli střetu zájmů z Českých drah, pak ji ale dráhy najaly externě za 95 000 korun měsíčně. Píše to dnešní MF Dnes. Linhartová má na starosti marketing dopravce. Listu řekla, že na svém působení v drahách nevidí nic divného a Faltýnek jí k práci nepomohl. Premiéru Bohuslavu Sobotkovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi se věc nezamlouvá a chtějí ji řešit.

Sobotka listu řekl, že mu to úplně normální nepřipadá a že ANO by si v resortu dopravy, kterému vládne, mělo „udělat pořádek“. Babiš pak v MfD uvedl, že o popisovaném případu neví, ale pokud je smlouva neadekvátní a je možný střet zájmů, měly by ji dráhy zrušit. Šéf hnutí předpokládá, že se případem bude zabývat nový ředitel drah Pavel Krtek.

Linhartová do ČD nastoupila letos na jaře jako šéfka marketingu. Za několik týdnů se prý však ukázalo, že je ve střetu zájmů, protože její marketingová agentura se věnuje podobným činnostem, jaké měla mít na starosti v nové práci. Proto podle MfD coby zaměstnankyně drah skončila. ČD si ji ale vzápětí najaly na podobnou činnost externě. Faltýnek podle deníku uvedl, že údajně o práci své přítelkyně nic neví.

Linhartová deníku řekla, že na možný střet zájmů kvůli své firmě vedení státních drah sama upozornila. Nevysvětlila ale, proč tak neučinila už při výběrovém řízení.