Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: EPA

Putin zakázal mluvit sprostě. Na jevišti či v novinách už nesmí zaznít ani „h…o“

Nejen ukrajinské události ukazují, že se ruský prezident Vladimir Putin trochu pomátl a chce být carem. Dalším důkazem je nový zákon, který má Rusy naučit být slušnými. Bez ohledu na to, že je to marné, jsou nové předpisy opravdu zajímavé.

Vladimir Putin přitvrzuje - podepsal nový zákon, který v literárních a výtvarných dílech, sdělovacích prostředcích i divadelních a zábavních podnicích zakazuje mluvit sprostě, užívat vulgarismy. Ne, to není vtip - v Rusku už nesmí na jevišti zaznít slovo „ho..o“. Nesmí být otištěno, nesmí být použito v kabaretu ani ve filmu.

Psychologické pohnutky Putina jsou jasné - takto se chová přísný, ale moudrý a spravedlivý car, který chce zušlechtit mužiky. V kontextu elementární znalosti evropské literatury 19. a 20. století je však zjevné, že slovesná kultura těchto dvou stovek let je v „pr..li“.

Jenom namátkou, které knihy by bez cenzury už nesměly vyjít: Komu zvoní hrana. Švejk. Na cestě. Padesát odstínů šedi. Na západní frontě klid. Dokonce ani ruské slavné a zlidovělé čtyřverší "ja govno ty govno, ja nědavno ty davno" už nesmí zaznít. Prostě - nový zákon zakazuje zhruba polovinu literárního odkazu eurostlantické civilizace. Včetně takového Gogola nebo Majakovského.

Takže nevím: Buď to je taková socialistická cesta, tedy že zákon se bude využívat jen tehdy, když někdo něco sprostého napíše o Putivi a jeho režimu, zatímco na západní imperialisty se bude normálně nadávat. Anebo, ale to už jsem asi za hranicí onoho zákona, se Putin opravdu zbláznil a hodlá vychovávat lid jako baťuška car, sluníčko jasné.