Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia.cz

Rusko splatilo dluh, do českého rozpočtu však většina peněz nepřišla, i kvůli Zemanovi

Rusko 23. prosince oznámilo, že dokončilo úhradu dluhu České republice, který vznikl ještě v dobách Sovětského svazu. To, že Moskva splnila své závazky je v každém případě dobrá zpráva. Pokud ale počítáte, kolik miliard přibude do napjatého českého rozpočtu, propadli jste nemístnému optimismu.

Ruská federace původně Česku dlužila 3,6 miliardy dolarů (podle dnešního kurzu zhruba 72 miliard Kč). Česká vláda, vedená tehdy Milošem Zemanem, však již před lety prodala tuto pohledávku soukromé firmě Falkon Capital.

V této – slovy ČTK – neprůhledné společnosti hrála velkou roli gruzínská rodina Mamaladze, ale i lidé spojení s československým předlistopadovým režimem, od někdejšího ředitele Slovnaftu Jozefa Čimboru po právníka Tomáše Chňoupka, syna bývalého komunistického ministra zahraničních věcí.

Firma od Zemanovy vlády odkoupila bez výběrového řízení zhruba dvě třetiny dluhu a zaplatila za ně přibližně 750 milionů dolarů (asi 15 miliard korun). Informace o výši odkoupené pohledávky a ceně, jakou za ni Falkon státu nabídl, se liší, nicméně dá se odhadnout, že firma získala z ruského dluhu na úkor českého státního rozpočtu desítky miliard korun. Na tom nic nemění, že část dluhu Falkon prodal později ruské energetické firmě RAO JES za dodávky elektřiny.

Ruský dluh vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo. Nakonec, po více než dvaceti letech Rusko svůj dluh splatilo nejen České republice, ale i Slovensku, Černé Hoře a Finsku.