Done in 60 seconds

Done in 60 seconds Zdroj: jamesonempirediss.com

V soutěži minutových snímků zvítězila Americká krása

Americká krása okouzlila nejen Americkou filmovou akademii, ale i porotce soutěže minutových snímků Jameson Done In 60 seconds. Právě „miniverze“ z dílny Taťány Rubášové zvítězila v českém kole mezinárodního klání a příští rok na jaře pojede reprezentovat do Londýna.

Úkol „přetočit“ libovolný celovečerní film do formátu šedesátivteřinového videa splnilo letos 87 tvůrců, převážně studentů filmových škol. Do vítězné trojky, kterou pořadatelé za asistence poroty a Ondřeje Vetchého vyhlásili ve středu v Karlových Varech, patří ještě svérázná pijácká anekdota natočená na motivy oscarové Královy řeči a animovaný Forrest Gump (tento titul se v nejužším finále ocitl už podruhé, před dvěma lety dokonce české kolo vyhrál).

Americká krása zvítězila i v hlasování čtenářů Reflexu, ti by však na druhé místo doporučili trampolínovou verzi Supermana. Shodou okolností právě tento snímek vyzdvihla v rámci slavnostního vyhlášení i členka poroty zastupující Reflex, kritička Tereza Spáčilová.

Zájem o účast v DISS se neustále zvyšuje. V první ročníku soutěžilo čtyřicet videí, vloni jich bylo už dvaašedesát. Letos přišlo do soutěže v patnácti zemích světa přes tisíc filmů.

Vítězka Taťána Rubášová o sobě a filmu

Proč Americká krása

Mám ráda filmy o lásce, sexu a s Kevinem Spaceym. Filmy krásné a nevadí mi ani americké. Americká Krása proto byla jasná volba.

Největší oříšek

Jelikož šlo o metodu stop motion, největší problém byla výdrž. U herců udržet pózy, u štábu udržet klid, když jsme v závěru našli rychlejší metodu snímání (smích). Nemalým problémem bylo i udržet stopáž. Na podlaze střižny skončili například kreslení manželé Fittsovi. Pomáhali mi spolužáci z FAMU a tvořili jsme celý víkend. Připravit krvavou scénu z brusinkové zavařovačky chce nějaký čas.

Kdo jsem

Jsem ve druhém ročníku na scenáristice na FAMU, pár malých filmů už mám tedy za sebou. Loni jsme vyhráli s krátkometrážním snímkem soutěž Ostrava Kamera Oko. Všechno co napíšu, se snažím i zrealizovat; z popsaných papírů skládat první filmové vlaštovky. Film je pro mě poslední magie na světě a jediný důvod, proč ještě studovat.