Reportérka Reflexu strávila TÝDEN O SAMOTĚ v tiché temnotě.

Reportérka Reflexu strávila TÝDEN O SAMOTĚ v tiché temnotě. Zdroj: Tomáš Tesař

Doba temna

V DEN, KDY JSEM DO ČELADNÉ odjížděla, jsem byla na pokraji sil. Moje prudké změny nálad už začaly vadit dokonce i mně samotné. Skřípění brzd a jakékoli hlasitější a nečekané zvuky mě doháněly k šílenství stejně jako kritické poznámky nadřízených, přeplněná políčka mého diáře připomínala plán předem prohrané bitvy.

Nabyla jsem jistoty, že týden v tichém domě, ve stromy obklopené vilce Mátma, mi nemůže uškodit a že nejšťastnější budu právě ve tmě, kam se nedostane jediný lux světla, neuvidím ani živáčka a uslyším jen PhDr. Andrewa A. Urbiše, terapeuta a otce celé myšlenky terapie tmou v českém kontextu. Pokud tedy budu chtít, aby za mnou jednou denně na chvilku zašel. A já chtít budu. Doktor Urbiš je držitelem světového rekordu v pobytu v poláriu při teplotě –123 až –129 °C (vydržel v kryokomoře osm minut a deset sekund) a taky letos v březnu strávil deset dní ve tmě a tichu protiatomového krytu v ostravském Dole Jeremenko. Bývalý vrcholový manažer je mužem extrémů, a i když tvrdí, že nikomu nevnucuje recept na šťastný život, zdá se, že svou cestu úspěšně našel.

 

 

Pokračování 2 / 2

POKUSNÝ KRÁLÍK V ČERNÉ DÍŘE

POKUSNÝ KRÁLÍK V ČERNÉ DÍŘE

Do malého oranžového domku bez oken vstupuji v pátek 2. dubna po deváté hodině ranní, bezprostředně po sérii nutných zdravotních a psychologických testů. „Budete tak trochu pokusný králík, před vámi jsme tu měli jen čtyři klienty,“ vyděsí mě hned na úvod sporý třiašedesátník Urbiš, pro jedny podivínský esoterik, pro jiné přední český znalec feng- -šuej a nadšený taoista. Ukazuje mi, na které místo v úzké předsíňce za dvojitými dveřmi položí každé ráno „němá“ obsluha mísu zeleninového a mísu ovocného salátu, kde bude stát termoska s neslazeným čajem, odkud si smím brát láhve s vodou a cereální tyčinky.

 

V hlavním pokoji, jednoduše zařízené místnosti o rozloze asi dvacet čtverečních metrů, se zorientuji rychle: široká postel, psací stůl se židlí, rotoped, křeslo a skříň, do níž uložím tu trochu oblečků, které jsem si dovezla. „Alkohol a cigarety u sebe nemáte, světlo také ne, tak ještě odevzdejte mobilní telefon. A ten diktafon taky, svítí mu kontrolka. Absolutní tmu nesmí nic rušit,“ obere mě doktor o poslední výdobytky civilizace s tím, že nadvěsek mozkový ve tmě produkuje melatonin, hormon-antioxidant, který zabraňuje některým druhům rakoviny – a sebemenší světlo tuto produkci zastaví. Načež mi ukáže toaletu a sprchový kout v malé koupelničce libě vonící po mandlích. (Že by kyanid? Ne, tekuté mýdlo IKEA, jímž si pak ve tmě v domnění, že jde o šampon, budu týden mýt vlasy, jež posléze raději nechám ostříhat.)

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!