Google

Google Zdroj: Google

Google připravuje internetové knihkupectví

Google se svoje internetové knihkupectví, nazvané Google Editions, chystá zprovoznit již do konce roku – tedy alespoň pokud se dá věřit zprávám Wall Street Journalu.

 

Google přitom chystá zcela nový obchodní model, který bude naprosto rozdílný od toho, který připravuje Amazon prostřednictvím Kindle nebo Apple přes svůj iTunes. Google by vám měl umožnit koupit elektronickou knihu kdekoli (tedy jak na Googlu, tak i od nezávislých prodejců) a prostřednictvím svého Google účtu ji pak číst kdekoli a na jakémkoli zařízení.

 

 

Hlavní produktový manažer Googlu Scott Dougal nyní potvrdil, že do konce roku se Google Editions rozjede ve Spojených státech a během prvních měsíců roku 2011 pak i mezinárodně. „Ten projekt je nesmírně rozsáhlý a komplexní, nechtěli jsem to uspěchat,“ řekl Dougal novinářům.

 

V tuhle chvíli ale stále zůstává více otázek, než odpovědí - není známo, se kterými prodejci bude Google spolupracovat, ani jak se s nimi bude dělit o zisk. Jisté nicméně je, že pro Čechy je to výhoda - zatímco ani Amazon ani iTunes do Česka nijak nespěchají, Google Editions by v u nás díky přítomnosti Googlu fungovat mohl.