Tomáš Řepka nebyl na začátku duelu s Lausanne úplně v pohodě

Tomáš Řepka nebyl na začátku duelu s Lausanne úplně v pohodě Zdroj: Pavel Mazáč (Sport)

Český fotbal za komunismu: Milujte Spartu jako stranu a vládu!

Unikátní dokument svědčí o tom, že pro komunistický režim existoval jen jeden klub.

 

Po dnešní dohrávce mezi Ostravou a Brnem se my, slávisti, s největší pravděpodobností ocitneme na sestupové příčce. Poprvé od šedesátých let! Když je mi takto hnusně, většinou hledám někoho, komu je ještě hůř. A tak jsem si se ženou koupil v levných knihách film Komisařka, který v roce 1967 putoval ze střižny do trezoru. Režisér Alexandr Askoldov jej dokončil až v atmosféře glasnosti v roce 1988 a hned s ním získal Stříbrného medvěda v Berlíně. Jde o příběh nelítostné rudé komisařky, která mezi bitvou a vynesením rozsudku smrti nad zběhem stihne otěhotnět. Útočiště najde u početné židovské rodiny, kde má sice chvilkovou tendenci přehodnotit svůj žebříček hodnot, ale jakmile město obsadí bělogvardějci, neudrží se, vezme pistoli a vyrazí zpátky na frontu. Matka opouštějící své dítě a záběry osedlaných koní, kteří běží z bojiště již bez svých jezdců a sténají společně v jakési neidentifikované koňské lítosti, to je síla, proti níž vypadá druhá liga v demokratické společnosti jako lázně.

 

 

Samotného mě překvapilo, jak s vidinou katastrofy začínám  myslet politicky. K úvahám nad tím, že v mnohých z nás sedí bolševik dodnes a že jsem rád, že fandím Slavii, i kdyby hrála za předsednictví Luďka Soboty okresní přebor, mě přivedl e-mail od bezejmenného pečlivého archiváře. Obsahoval neuvěřitelnou přílohu; článek vytržený ze sportovní rubriky (zřejmě) Rudého (zřejmě) z padesátých let. Pod titulkem Ligové derby překvapivě vyhrála Slavia se v něm píše: „Slabá Slavia v nedělním derby překvapivě porazila výrazně lepší Spartu 2:0. Spartu, klub jenž se natrvalo uhnízdil v srdcích všech českých dělníků, výrazným způsobem poškodil rozhodčí. Jménem všech pracujících, kteří železnou Spartu milují skoro stejně silně jako stranu a vládu, je potřeba důrazně žádat potrestání sudího. Tato situace se již nesmí opakovat! Sparta je ikonou našeho dělnictva a jako taková si zaslouží podporu všech článků společnosti.“

 

Jak se také psalo o fotbalové Spartě a SlaviiJak se také psalo o fotbalové Spartě a Slavii|MatesPB z MRK.cz

 

Taky je vám z toho zle? Myslím, že noticka víc než cokoli jiného ilustruje historický rozdíl mezi Spartou a Slavií, který je jistě větší než současných jedenadvacet bodů. I kdyby Letenští získali tisíc titulů, neměli by u toho nikdy přestat rudnout studem.