Tattoo Convention 2010

Tattoo Convention 2010 Zdroj: Tomáš Tesař

Tattoo Convention 2010
Tattoo Convention 2010
Tattoo Convention 2010
Tattoo Convention 2010
Tattoo Convention 2010
27
Fotogalerie

Umění kůže

Byli jsme se za vás podívat na letošním ročníku Tattoo Convention, největším tuzemském festivalu tetování. Stálo to za to.

 

Když jsem se před dvaceti lety objevil na veřejnosti s hrdě odhalenými kherkami, byl jsem za vyvrhela a asociála, a v podstatě dodnes za to vlastním nálepku kontroverzního extremisty. Když jsem vešel do výstavní haly PVA Letňany na letošní tetovací festival, 12. ročník Prague International Tattoo Convention, kde vystavovalo víc než šedesát salónů a spojený s prezentací rumu, bylo vidět, že jsme my „alternativci“ jednoduše zvítězili a že tetuáž dnes není znakem ničeho odlišného.

 

V hale bylo vidět dvě skutečnosti. Ta první šla nejlépe poznat na veletržních stáncích, které tu byly k vidění. Bylo to prezentace desítek a desítek tetovacích salónů z Čech i ze zahraničí, prezentace výrobců tetovacích strojků i stánky s módou blízkou některým subkulturám, které se hodně tetují - třeba motorkářům. A než to člověk obešel, bylo jasné, že svět tetování je dneska celou rozvinutou strukturou, celým subsvětem se svými vazbami, soutěžemi i zvyklostmi.

 

Druhá zjevná skutečnost o tetování byla znát na návštěvnících. Ta skutečnost je, že tetování přestalo být majetkem nějakých subkultur, nějakých alternativců či lidí jakkoliv odlišných od běžných občanů. Mezi diváky bylo totiž vidět kohokoliv - od motorkářů s hrdě odkrytými potetovanými pažemi až po nóbl dámy, u kterých bychom museli kherku hledat nejspíš pod prádlem, až po metrosexuální mladíky, kteří tetováním dokreslují svou celkově free look a potrhují trendy outfit.

 

Tetování přestalo být záležitostí okraje či periferie a stalo se samostatným uměním, uměním provozovaným na materiál nejcitlivější - na lidskou kůži.