Lídr ženské hokejové reprezentace Alena Mills
Michal Březina je po krátkém programu až patnáctý
Lídr ženské hokejové reprezentace Alena Mills
Michal Březina je po krátkém programu až patnáctý
Lídr ženské hokejové reprezentace Alena Mills
8
Fotogalerie

Kdo ponese českou vlajku na olympiádě? Tyhle sportovce byste nečekali, sami jsou z volby v šoku

Vlajkonoši české výpravy na pátečním slavnostním zahájení olympijských her v Pekingu budou kapitánka hokejové reprezentace Alena Mills a krasobruslař Michal Březina. Jednatřicetiletý Březina je jedním z nejzkušenějších sportovců v české výpravě, chystá se na čtvrtý olympijský start. Stejně stará Mills pomohla ženské hokejové reprezentaci k historicky první účasti pod pěti kruhy. Jejich reakce najdete ve videu v úvodu článku.

"Stejně jako na předchozích hrách jsme chtěli, aby svého vlajkonoše zvolili sami sportovci, takže jsme nejprve zjistili, kteří v uvozovkách zájemci nebo nominanti připadali v úvahu a poté měli sportovci možnost hlasovat pro své kandidáty," uvedl šéf výpravy Martin Doktor.

Celkově se do hlasování, které se uzavřelo dnes v poledne čínského času, zapojilo devadesát sportovců. "Což je procentuálně více, než bývá normálně. Když to tedy řeknu slovy politiků, tak vlajkonoši mají docela silný mandát," doplnil Doktor. 

Březina se o výsledku dozvěděl jen o maličko dřív než kapitánka hokejového týmu. „Je to pro mě obrovská čest a ještě mi to úplně nedochází. Slyšel jsem na předchozích hrách, že některé vlajky byly dost těžké, tak uvidíme, jak se s tím popereme,“ říkal Michal Březina. Alena Mills dodávala: „Společně to zvládneme dobře. Od toho jsme tu dva. Máme sice odlišný sport, ale na stejném ledě, to je skvělé. Jsem z toho ještě v šoku, ještě se mi to nepodařilo vstřebat, pořád mi to nedochází. Je to obrovská novinka a radost, že takhle může reprezentovat Českou republiku ještě víc než ve sportu.“