Jóga ve tmě

Jóga ve tmě Zdroj: red

Jóga ve tmě: Odbourání předsudků a studu je osvobozující

Ačkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že jóga ve tmě je pouze jakási odnož klasické jógy a vznikla hlavně na základě toho, aby nalákala nové klienty, není to pravda. Tohle cvičení má dlouhou tradici. Klíčovým prvkem jógy je duchovno, snaha odvrátit se od vnějšího světa, pochopit své tělo a propojit se s ním. Aby při tom člověka nic nerozptylovalo, jóga se od pradávna cvičila o samotě nebo se zavřenýma očima. Cvičení ve tmě je tak vlastně logickým vyústěním toho všeho. Jóga ve tmě však není vhodná pro úplné začátečníky.

Zájemci o cvičení jógy ve tmě se často ptají, jestli mohou jógu ve tmě vyzkoušet i bez předchozích zkušeností s klasickou či jakýmkoliv jiným druhem jógy. „Pravda je taková, že cvičení jógy ve tmě představuje novou výzvu i pro zkušené jogíny. Představte si, že přijdete na více než hodinu o zrak, jeden z vašich základních a hlavních smyslů. Abyste dosáhli stability a vyváženosti při cvičení jógy ve tmě, musíte se začít dívat dovnitř, využívat smysly, o kterých jste předtím neměli ani tušení. Kromě toho byste měli znát alespoň základní pozice, protože je ve tmě jednoduše nemáte možnost od nikoho odkoukat,“ říká instruktorka jógy Věra Vojtěchová z Domu Jógy v Praze. Zájemci o cvičení jógy ve tmě by tak měli mít aspoň základní zkušenost s jógovou praxí nebo před první návštěvou vyzkoušet běžnou lekci jógy.

Z mírného svitu svíček do naprosté tmy

Pokud se ke cvičení jógy ve tmě odhodláte, nemusíte mít strach, že jakmile začne lekce, najednou v místnosti všechno zhasne a vy si nebudete jistí ani tím, zda sedíte na vlastní podložce. „Na začátku lekce je v sále rozsvíceno několik svíček, které během pěti minut sfoukneme, teprve potom nastane úplná tma,“ vysvětluje Vojtěchová. Při samotném cvičení jógy ve tmě pak můžete mít zavřené oči, nebo je nechat otevřené. „Pro většinu však bývá příjemnější, když oči zavřou, ačkoliv je v místnosti tma,“ říká Vojtěchová.

Příprava na jógu ve tmě se ničím neliší od té na klasickou jógu. Vezmete si s sebou pohodlné oblečení, podložku, pití, případně gumičku do vlasů. Přesto je mezi klasickou jógou a jógou ve tmě podstatný rozdíl. Ten spočívá v tom, že vám cvičení jógy ve tmě pomůže dokonale se osvobodit od pozorování a hodnocení sebe i druhých. „Dokáže vás zbavit se předsudků. Při józe ve tmě totiž nehrozí, že byste se vzájemně pozorovali, dokonce nemáte možnost vidět ani sami sebe v zrcadle. Tento pocit musíte zažít – je neuvěřitelně osvobozující,“ říká Vojtěchová. Ve tmě odpadne stud, přestanete řešit, jestli náhodou nevypadáte při určité pozici hloupě.

Pokud vás zajímá, jaké pozice se při józe ve tmě cvičí, jsou to ásany. „Při cvičení tohoto druhu jógy posílíte své smysly a naučíte se správně koncentrovat. Mimo jógové pozice se na lekcích jógy ve tmě věnujeme základním dechovým technikám. V pokročilé skupině se pokoušíme i o meditační techniky. Pokročilým, odvážným a všem, kteří se nebojí zkoušet nové věci, doporučuji zkusit i lekci nahé jógy. I ta se cvičí potmě,“ uzavírá Vojtěchová.