Android Dat ve Star Treku

Android Dat ve Star Treku Zdroj: Paramount Television

Předpověděl Star Trek vývoj v Irsku? Covid, 11. září, Trump a další popkulturní věštby, které se vyplnily

Když Michelle O'Neillová letos 3. února zasedla do křesla premiérky Severního Irska, spustil se poprask. Nebyl způsoben ani tak tím, že nejvyšší pozici ve státě zastává představitelka nacionalistické strany Sinn Féin, ale tím, že její vzestup předpověděl před třemi dekádami seriál Star Trek. Na čemž ale není vůbec nic divného, protože podobných předpovědí se v popkultuře udála spousta.

Dvanáctá epizoda třetí řady seriálu Star Trek: Nová generace jménem The High Ground (Ušlechtilé důvody) byla odvysílána v roce 1990. Děj epizody se točí kolem teroristické organizace Ansata, která unese doktorku Crusherovou a využívá ji jako rukojmí při vyjednávání s vládou planety Rutia IV. Android Dat v jedné scéně diskutuje s kapitánem Picardem o využívání terorismu pro vytváření politického nátlaku. „Myšlenka dělat politiku prostřednictvím zbraní mi byla vždy cizí,“ prohlásí znechuceně Picard. „Procházel jsem historii ozbrojených povstání a zdá se, že terorismus je při prosazování politických změn efektivním nástrojem,“ oponuje mu Data. „Existují mnohé příklady, kdy byl úspěšný. Například při boji Mexika za nezávislost na Španělsku nebo během sjednocení Irska v roce 2024.“

Kvůli náznaku, že by teroristické útoky IRA mohly vést k sjednocení Irska, byla epizoda v Británii zakázána. Odvysílal ji pouze placený satelitní kanál Sky1 a replika o Irsku z ní byla vystřižena. Necenzurovaný díl uvedla BBC až v roce 2006 v repríze, kterou navíc zařadila do vysílání dlouho po půlnoci. Zájem o epizodu ožil letos, kdy byla do čela irské vlády zvolena šéfka nacionalistické strany Sinn Féin, která je považována za politického následovníka teroristické organizace IRA. Michelle O'Neillová samozřejmě Irsko okamžitě nesjednotila, pouze po nástupu do funkce prohlásila, že referendum o sjednocení může během příští dekády přijít na pořad dne. Předpověď Star Treku se tedy v rozporu se senzačními titulky, nepotvrdila. V historii popkultury se ale vyskytují předpovědi, které vyšly daleko přesněji.

Pokračování 2 / 8

Titan nebo Titanic

Titanic se potopil 14. dubna 1912 po srážce s ledovcem. Tragédie si vyžádala 1517 obětí. Vrak se nachází 600 km jižním směrem od kanadského ostrova Newfoundland.Titanic se potopil 14. dubna 1912 po srážce s ledovcem. Tragédie si vyžádala 1517 obětí. Vrak se nachází 600 km jižním směrem od kanadského ostrova Newfoundland.|Foto Profimedia.cz

„Jde o luxusní výletní křižník. Největší, co byl kdy postaven. Mezi loděmi nemá sobě rovného, jde o největší dílo lidských rukou a je nepotopitelný.“ Spisovatel Morgan Robertson takto popisoval fiktivní loď, která se měla plavit napříč severním Atlantikem mezi Anglií a New Yorkem. Během neuváženě rychlé plavby nebezpečným ledovcovým polem narazí křižník v noci pravým bokem na ledovou horu. Vodotěsné přepážky v podpalubí nevydrží nápor a nepotopitelný kolos se začne nořit pod hladinu. Na palubě vypuká panika, protože pro velké množství cestujících nemá dost záchranných člunů. Většina z dvou tisíc pasažérů proto hyne v ledových vodách oceánu. Knihu o katastrofě zapříčiněné lidskou pýchou a troufalostí Morgan Robertson vydal v roce 1898 pod názvem „Zkáza Titanu“. Celých 14 let před tím, než naprosto stejný osud čekal stejnou loď jménem Titanic.

Pokračování 3 / 8

Zrušená olympiáda v Tokiu

Film Akira. Nápis vpravo doleFilm Akira. Nápis vpravo dole | Streamline Pictures

Kultovní japonský animovaný film AKIRA měl premiéru v roce 1988. Odehrává se v dystopické budoucnosti roku 2019, kdy se Japonsko vzpamatovává ze záhadné katastrofy. Chvíli po začátku filmu se v záběru mihne billboard, který odpočítává čas do zahájení letních olympijských her v roce 2020 v Novém Tokiu. V pravém dolním rohu na něj kdosi načmáral graffiti s výzvou: „Zrušte je!“ Naprosto stejné výzvy se objevovaly na reklamních plakátech Tokijské olympiády roku 2020 i v realitě. Pořadatelé je dokonce vyslyšeli a kvůli probíhající pandemii covid-19 olympiádu přesunuli až na rok 2021. 

Pokračování 4 / 8

Pandemie

Video placeholde
Trailer k filmu Nákaza • Warner Bros. Pictures

Předpověď světové pandemie se v knihách a filmech objevila mnohokrát. S až podivnou přesností ji popsala například epizoda sci-fi seriálu Supernatural. Hlavní hrdina je v ní z roku 2009 vyslán do roku 2014. Zjistí, že svět postihla pandemie viru Croatoan. Všechny veřejné události jsou zrušeny, ulice jsou prázdné a hlavní starostí obyvatel je shánět nedostatkový toaletní papír. Podobný průběh měla i fiktivní pandemie ve filmu Contagion (Nákaza) z roku 2011. Smrtící virus se v jeho ději vynoří z Číny. Na člověka ho přenese netopýr a nákaza se šíří převážně respirační cestou. Lidé berou útokem obchody s jídlem a hromadí doma zásoby. Podvodníci nabízí zaručeně účinné léky, které ve skutečnosti nefungují a zároveň šíří nedůvěru ve státní medicínský aparát. Svět se vrací k normálu až poté, co je vyvinuta vakcína. 

Pokračování 5 / 8

11. září

Karta Teroristická atomová bomba ze hry Illuminati The New World OrderKarta Teroristická atomová bomba ze hry Illuminati The New World Order|Reprint Reflex

I odkazů na teroristický útok v září 2001 je celá řada. Pobořené věže Světového obchodního centra se objevily například ve filmu Super Mario Brothers z roku 1993. Ve stejném roce se hořící budova mihne v jedné scéně epizody Simpsonů Marge vs. Monorail. V epizodě The City of New York vs. Homer Simpson z roku 1997 zase drží Bart leták s nabídkou celodenního jízdného v New Yorku za 9 dolarů. Za devítkou se tyčí dvojice věží a vytváří podobu číslice 11. Seriál Akta X odvysílal v roce 2001 epizodu The Lone Gunman (Osamělý střelec), která popisuje teroristický plán narazit do věží Obchodního centra ukradeným letadlem. Byla odvysílána šest měsíců před 11. zářím. 

Největší počet konspiračních teorií ale budí obskurní karetní hra Illuminati The New World Order. Hra navazuje na kultovní trilogii Illuminatus, kterou v roce 1975 sepsali Robert Shea a Robert Anton Wilson ve snaze protlačit do reálného světa představu, že civilizaci ovládá ze zákulisí tajná společnost. V době vydání nevzbudila karetní hra velkou pozornost, dnes je ale v konspiračních kruzích považována za důkaz iluminátské nadvlády. Jedna z karet s názvem „Teroristická atomová bomba“ zobrazuje dvojici mrakodrapů hořící v místech, kde do nich ve skutečnosti narazila letadla. Další karty zobrazují například i hořící Pentagon a „Charismatického vůdce“, který připomíná Donalda Trumpa. 

Pokračování 6 / 8

Donald Trump v Bílém domě

Donald Trump v SimpsonechDonald Trump v Simpsonech | 20th Century Fox Television / Matt Groening

Zvolení Donalda Trumpa do funkce prezidenta USA předpovídala i 17. epizoda 11. řady Simpsonů Bart to the Future. Líza v ní vystupuje v roli prezidentky a musí zachraňovat americkou společnost, kterou Trump dokázal během úřadování naprosto rozvrátit. Scénárista Dan Greany později prohlásil, že mu zvolení Donalda Trumpa připadalo jako „logické poslední stádium konzistentní s vizí Spojených států upadajících do šílenství“. Na sociálních sítích pak proběhla ještě jedna simpsonovská „předpověď“, kde Trump coby nový prezident sjíždí na eskalátoru a z ochozů ho zděšeně pozorují novináři. Scéna ale byla nakreslená až po Trumpově skutečném zvolení.  

Pokračování 7 / 8

Pád Berlínské zdi

Dan Rowan and Dick Martin v televizní show Rowan and Martin's Laugh-In v roce 1968Dan Rowan and Dick Martin v televizní show Rowan and Martin's Laugh-In v roce 1968 | Wikimedia Commons

Komediální pořad Rowan and Martin's Laugh-In je americkou obdobou Monty Pythonů. V jednom ze skečů fiktivní zpravodajské rubriky přednáší komik Dan Rowan zprávy z budoucnosti: „Jsme v Berlíně dvacet let od dnešního dne. Píše se rok 1989. V ulicích východního Berlína tančí lidé a oslavují pád Berlínské zdi.“ Předpověď epizody z podzimu 1969 se vyplnila takřka na den přesně. Stejně dokonale vyšla autorům skečů i humorná predikce, že se prezidentem USA stane herec Ronald Reagan. 

Pokračování 8 / 8

Ne předpovědi, ale upozornění

Jane Krakowski jako postava herečky Jenny Maroney v seriálu 30 RockJane Krakowski jako postava herečky Jenny Maroney v seriálu 30 Rock|NBC Universal Television

V historii popkultury existuje i řada předpovědí, které z dnešního pohledu vypadají spíše jako snaha scénáristů upozornit na nějaké „veřejné tajemství, o kterém se nesmí mluvit“. V seriálu Person of Interest (Lovci zločinců) se v roce 2012 objevila epizoda No Good Deed (Není dobrých skutků). Popisuje osudy analytika agentury NSA, který odhalí tajný vládní program odposlouchávání veřejnosti. Až na detaily shodný děj měla i epizoda seriálu Scandal (Skandál) odvysílaná rovněž v roce 2012. O rok později se postava fiktivního whistleblowera zhmotnila v osobě Edwarda Snowdena. 

Seriál „30 Rock“ zase několikrát prostřednictvím postavy herečky Jenny Maroney upozorňoval na sexuální nátlak ze strany producenta Harveyho Weinsteina. Dvě epizody, ve kterých si Jenny na obtěžování stěžuje, byly odvysílány v roce 2012, pět let před tím, než se skandál oficiálně provalil. V jedné epizodě kresleného seriálu Family Guy se mihne scéna, kdy malý Stevie běží nahý obchodním domem a křičí: „Pomoc! Utekl jsem ze sklepa Kevina Spaceyho.“ Když se tvůrců seriálu ptali, jak replika prošla přes kontrolory kanálu Fox, odpověděli, že v roce 2005 přišlo takové tvrzení každému naprosto absurdní.